Tak boleh bayangkan bagaimana orang ramai boleh hidup dan hidu bau hanyir sos makanan laut selama 19 tahun! Apatah lagi, bau tersebut meliputi seluruh bandar St.Mary yang terletak diantara wilayah Newfoundland dan Labrador, Kanada.
Satu Bandar Bau Hanyir
Sekitar tahun 2002 syarikat perusahaan makanan laut Atlantic Seafood Sauce menutup kilang pemprosesan di bandar St. Mary, dan semua makanan laut yang terbiar selama 19 tahun itu menjadi punca mengapa seluruh bandar St. Mary sehingga kini diselubungi bau hanyir dan busuk.
Lebih 100 Tong Sos Ikan Terbiar
Dimaklumkan lebih 100 tong sos ikan telah terbiar di kilang tersebut sejak tahun 2002, jadi tidak hairanlah mengapa satu bandar boleh berbau busuk, hanyir dan hamis kerana sos tersebut telah terperap belasan tahun.
Pemilik Kilang Tidak Bertanggungjawab
Paling menyedihkan pemilik kilang tidak bertanggungjawab melupuskan sos ikan terbabit, sebaliknya meninggalkan puluhan tong berisi sos ikan busuk di bandar tersebut.
Hasilnya kualiti udara di bandar terbabit diklasifikasikan sebagai udara tidak sihat, dan mampu mengancam kesihatan penduduk bandar St. Mary.
Setiap Hari Pakai Pelitup Muka N95
Sejak bau hanyir sos makanan laut di bandar St. Mary tercemar, seluruh penduduk bandar tersebut harus memakai topeng pelitup muka jenis N95 setiap hari bagi mengelak menghidu bau tersebut.
Pihak berkuasa St. Mary bukan tidak pernah mengupah pekerja untuk membersihkan sisa sos makanan di kilang tersebut.
Tetapi ramai pekerja pembersihan tidak mahu melakukannya kerana keadaan di kilang tersebut terlalu teruk, bau yang menusuk, dan menjijikan membuatkan sisa makanan laut di kilang tersebut tidak berjaya dilupuskan sehingga hari ini.
Memang tak boleh bayangkan keadaan di sana, dengan pencemaran bau sos makanan laut sudah berbelasan tahun tersebar mencemari udara bandaraya St. Mary nasib baik di Malaysia tak macam ini.
Jangan lupa langgani saluran Instagram, Facebook dan Telegram Murai.MY untuk berita hiburan terkini.