Bekas Pelakon Sedang Dipantau Polis Perak?

Sebelum ini, kecoh di laman Instagram, seorang bekas pelakon telah memuat naik beberapa kenyataan tentang ‘vaksin’ . Dari muat naik oleh bekas pelakon tersebut, dia memberi gambaran bahawa tidak yakin dengan perubatan lain malah lebih percaya habatus sauda dan madu itu merupakan vaksin terbaik untuk umat Islam.

Kenyataan itu telah mengundang rasa tidak puas hati di kalangan netizen. Lagi-lagi ketika ini masih ramai rakyat Malaysia yang ragu-ragu  sama ada mahu menerima atau menolak suntikan vaksin Covid-19.

Foto: SInar Harian

Sementara itu, hari ini seperti dipetik dari laporan Harian Metro, pihak polis Perak akan memantau hantaran bekas pelakon ini di laman media sosial.

“Kita akan melihat perkara ini dan memantau hantaran itu serta melakukan siasatan. Jika ia benar menggugat keharmonian masyarakat dan sebagainya, tindakan akan diambil mengikut perundangan yang ada.

IKLAN

“Setakat ini, tiada gerakan antivaksin yang dikesan di Perak tetapi kita tetap akan melakukan pemantauan secara menyeluruh mengenainya,” – kata Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid.

Terdahulu, Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan mengambil tindakan tegas terhadap penyebar berita palsu berkaitan suntikan vaksin Covid-19. Dipetik dari Sinar Harian,  Timbalan Menteri Dalam Negeri I, Datuk Seri Dr Ismail Mohamed Said berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) mengenai perkara tersebut.

“Kerajaan memandang serius perkara tersebut yang disebarkan individu atau kumpulan tertentu yang tidak bertanggungjawab sehingga mencetuskan kekeliruan dalam kalangan rakyat,”