Banjir kilat sering melanda di negara ini dan ia berlaku mengejut tanpa tanda-tanda amaran. Lebih parah apabila banjir kilat berlaku ketika kita terperangkap dalam kesesakan jalan raya! Sakit kepala juga memikirkan kos yang bakal ditanggung jika perkara ini berlaku kepada kita. Di sini kami kongsikan sedikit tips bagaimana menghadapi masalah kereta yang ditenggelami air banjir.

1. Lakukan pemeriksaan ke atas kenderaan anda.

Periksa paras mana kereta anda ditenggelami air sama masuk ke dalam bahagian enjin dan juga bahagian dalam kabin kereta.

IKLAN

2. Jangan sesekali cuba hidupkan enjin kereta

Menghidupkan enjin kereta yang ditenggelami air akan menyebabkan kerosakan bertambah teruk kerana kerea juga memiliki sistem elektriknya sendiri. Dibimbangi berlaku litar pintas dan merosakkan bahagian enjin lain.

banjir-bandang-malaysia-bandara-penang-dan-tempat-wisata-terendam-k1aiwyziuu

3. Tunda kereta ke bengkel

Apabila sampai di bengkel, semua bahagian kereta anda perlu dibuka untuk membuang dan mengeringkan bahagian enjin yang dimasuki air.

4. Periksa palam pencucuh kereta anda

Pastikan ia tidak berair. Sekiranya ia berair bermakna, air sudah memasuki bahagian utama enjin dan perlu diservis.

5. Periksa minyak enjin dan petrol

Pastikan minyak enjin dan petrol juga tidak dimasuki air serta pastikan semua bagahian elektronik dan elektrik kering sepenuhnya. Enjin boleh dihidupkan setelah semua bahagian ini kering tetapi jangan sesekali menggerakkan kereta anda kerana bahagian kotak gear masih belum diperiksa.

6. Sekiranya enjin boleh dihidupkan, murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribu-ribu.

Periksa minyak kotak gear, biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air, warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). Jika bercampur air, tukar minyak gear, jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air.

IKLAN