Tempe merupakan makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang diperam. Pasti ramai yang tidak tahu asal usul tempe sebenarnya bukanlah daripada kacang soya, tetapi ia diperbuat daripada biji getah dan menjadi antara diet harian masyarakat Melayu pada zaman penjajahan Jepun di Tanah Melayu.

biji getah

Isi biji getah akan direndam untuk membuang getahnya dan mengelakkan keracunan. Selepas itu ia diperam dan menjadi tempe.

IKLAN

isi biji getah

Selepas tamat zaman penjajahan Jepun di Tanah Melayu, biji getah tidak lagi menjadi bahan utama untuk menghasilkan tempe, tetapi ia diganti dengan kacang soya.

Cara menyediakan hidangan tempe cukup mudah iaitu sama ada digoreng dan dimakan dengan nasi atau pun dijadikan pelbagai makanan lain seperti burger!!

Tempe_Burger

Terdapat khasiat dalam makanan unik ini, berikut adalah khasiat tempe yang mungkin kita tidak tahu. Berikut adalah fakta ringkas tentang tempe;
1. Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi dan ia mudah dicerna baik untuk mengatasi diarrea (Elak keracunan).

2. Mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan mampu menurunkan tekanan darah yang mana elok untuk mereka yang menghidapi darah tinggi.

3. Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas, baik bagi penderita sakit jantung.

4. Penderita anemia (masalah berat badan). Anemia dikesan apabila kadar hemoglobin rendah kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.

5. Anti infeksi. Hasil soal selidik menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko jangkitan kuman.

6. Daya hipokolesterol. Kandungan asid lemak padat pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol. Jika anda tidak gemar memakan oat, boleh cuba cara ini!

7. Memiliki sifat anti oksidan, mencegah kanser.

8. Mencegah masalah gizi berlebihan (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta berbagai penyakit yang berkaitan, baik jangkitan ataupun degeneratif.

IKLAN

9. Mencegah timbulnya hypertension (Simpton cepat marah).

10. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis. Dalam erti kata lain, tempe bagus untuk tulang. Jika anda kurang gemar meminum susu, amalkan pengambilan tempe di dalam menu diet anda.

tempe-goreng

Sekarang dah tahu kan? So jangan pandang rendah pada tempe ye. Bolehlah jadikan diet harian yang sihat untuk memiliki badan langsing.