Seorang lelaki dari China terpaksa menahan derita apabila rawatan bekam angin yang dilakukan menyebabkan belakangnya berlubang.

Daily Mail melaporkan, Li Lin, 63, dari wilayah Cheng Du, China dikatakan menjalani rawatan bekam untuk menghilangkan sakit bahu yang dialami sejak sekian lama.

IKLAN

bekam1

Menurutnya, dia menjalani rawatan bekam dan diletakkan cawan bekam di tempat yang sama setiap hari selama sebulan.

Selepas itu, kawasan di tempat bekam di bahagian belakangnya mengalami kesan melepuh. Li kemudiannya meminta isterinya memecahkan lepuh berkenaan sebelum menyapu minyak untuk merawatnya.

bekam2

Rawatan bekam angin yang dijalani bagaimanapun tidak pernah dihentikan walaupun kesan melepuh di belakangnya kian parah

Namun pada 20 Jun lalu, sewaktu balik daripada menjalani rawatan bekam, Li mula rasa tidak sedap badan dan menghidap demam panas.

cupping 2

Dia kemudiannya dikejarkan ke hospital oleh ahli keluarganya selepas demam makin teruk dan suhu badannya mencecah 37.7 darjah selsius.

Doktor yang merawatnya mendapati keadaan di bahagian belakang badannya mula membengkak akibat jangkitan kuman pada lepuh kesan berbekam itu.

Cupping-1068x712

Malah, doktor itu berkata, berbekam tidak boleh dilakukan di kawasan kulit yang sama kerana ia boleh menyebabkan kesan lepuh dan jangkitan kuman.

Li bagaimanapun bernasib baik kerana keadaannya tidak mengancam nyawa dan kini dia semakin stabil.

IKLAN