Berita baik untuk rakyat Malaysia dan mungkin tidak disenangi oleh sesetengah pihak. Hotel benarkan pihak jabatan agama lakukan serbuan maksiat.

Hotel juga perlu untuk memberi kerjasama kepada pihak berkuasa agama yang mahu membuat pemeriksaan dalam bilik hotel yang disyaki ada lakukan kesalahan ‘khalwat’. Hotel tidak boleh menghalang pegawai menjalankan tugas.

IKLAN

kuala-lumpur

Menurut laporan dari portal dalam talian Free Malaysia Today, Persatuan Hotel Malaysia (MAH) membuat kenyataan bahawa pihak hotel tidak dibenarkan mendedahkan maklumat peribadi tetamu, termasuk nombor bilik, ketika sebarang serbuan kesalahan “khalwat” seperti mana yang kerap dilakukan pihak berkuasa agama.

Sebelum ini tindakan menyerbu dan memeriksa bilik dan kediaman menjadi isu hangat dari sebilangan rakyat Malaysia yang menganggap ia mengganggu hak privasi.

khalwatMenurut Presiden MAH, Cheah Swee Hee berkata pihak berkuasa agama boleh mengetuk pintu dan minta untuk masuk, dan biasanya tetamu akan patuh arahan itu. Hotel tidak dibenarkan membuka pintu bilik berkenaan untuk pihak berkuasa agama.

Cheah berkata hotel juga terikat dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA) untuk melindungi maklumat tetamu.

“Ini bermakna pihak berkuasa agama tidak boleh bertanya siapa menginap di bilik tertentu. Kami tidak boleh mendedahkan maklumat seperti itu.

Beliau menambah, sebelum ini mungkin pihak penguat kuasa agama ditemani polis, tetapi kini kemungkinan besar mereka datang bersendirian.

Baru- baru ini seorang anggota polis maut terjun dari tingkat 4 sebuah pangsapuri di Pandan Perdana, Cheras, ketika cuba mengelak pemeriksaan pegawai Jais dan pada hari sama, di Puchong, seorang lagi anggota polis cedera selepas cuba mengelak serbuan Jais.

sumber FMT