Isu selebriti dan cukai pendapatan semakin mendapat perhatian di media sosial. Sebelum ni isu hangat pelakon dan ahli perniagaan popular, Rozita Che Wan di katakan lari atau mengelak daripada membayar cukai pendapatan. Namun beliau sendiri sudah menegaskan bahawa dia hanya perlu membayar pada pihak berkuasa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) jumlah yang masih berkurangan daripada apa yang sepatutnya beliau jelaskan.

Nora Danish
Nora Danish

Kemudian isu cukai ini di hangatkan semula oleh pelakon popular Nora Danish yang telah mencadangkan agar penggiat seni wajar diberikan pelepasan cukai bagi menampung kos penampilan diri agar sesuai status mereka sebagai selebriti.

Penyanyi terkenal Anuar Zain atau nama sebenarnya Shahrul Anuar bin Zain juga tidak ketinggalan untuk memberi sedikit pandangan mengenai isu cukai pendapatan ini. Anuar yang sedang sibuk mempromosikan album terbaharu nya berkata cukai yang dikenakan kepada penghibur seharusnya dijadikan dalam pelbagai insentif bagi memastikan kelangsungan arena seni tempatan.

IKLAN

Menurut laporan dari berita portal dalam talian Malay Mail, Anuar berharap kerajaan seharusnya membantu industri kreatif kerana kerja seni yang mereka lakukan sukar meyakinkan institusi kewangan.

anuar-2

“Saya harap kerajaan mampu memberi insentif kerana penyanyi susah mendapat pinjaman untuk membuat album. Saya perlu menyimpan.

“Jika pergi bank kata mahu pinjam duit untuk buat album, mereka tak akan layan. Mereka melihat tiada masa depan di mana industri kreatif ini tidak digalakkan,” katanya.

Jadi apa yang cuba disampaikan oleh Anuar ini adalah untuk kebaikan penghibur-penghibur di Malaysia bagi menaikkan dan mengharumkan nama negara. Semoga kerajaan dapat mempertimbangkan usaha-usaha murni ini dan mewujudkan dana untuk artis pada masa hadapan.

sumber : Malaymail