Sempena minggu kena gangguan bekalan air termasuklah dirumah penulis sendiri di Gombak. Penulis ingin berkongsi mengenai tong simpanan air yang anda ingin beli untuk simpanan air.

Untuk pengatahuan semua bermula hari esok selama seminggu beberapa kawasan akan mengalami gangguan air yang agak serius. Jadi anda harus bersedia dari sekarang.

IKLAN

gambar-tong-air1. Pastikan Keselamatan Tong Air

Oleh sebab digunakan sebagai tempat penyimpanan air, jadi tong simpanan air tersebut harus dipastikan faktor keaselamatanya. Yakinkan bahwa tong tersebut mempunya standard dari FDA (Food and Drug Administration). Pastikan tong ini juga tidak mengeluarkan bau sehingga boleh akibatkan air tercemar yang tersimpan di dalamnya.

2. Dapatkan Tong Air Diperbuat Daripada HDPE

HDPE (High Density Poly-Ethylene) adalah plastik yang memiliki kualiti yang tinggi. Hal ini memungkinkan bahan pembuatan tong air ini tidak mengandungi material berbahaya dan tidak bertindakbalas secara kimia dengan material lain. Di samping itu HDPE pun mempunyai daya tahan yang sangat kuat namun tetap bersifat elastis.

tong160_33. Pilih Tong Air yang Berlapis-lapis

Terdapat begitu banyak model tong air yang dijual di pasaran. Salah satunya adalah tangki yang memiliki beberapa lapisan dinding. Hal ini menunjukkan tangki tersebut lebih tahan terhadap suhu yang ekstrim. Ia juga boleh mengelakkan tong air tidak mudah bocor dan rosak.

4. Permukaan Tong yang Licin Lebih Baik

Bukan hanya permukaan tangki bagian luar saja, permukaan tong bahagian dalam yang licin juga sebaiknya dipilih. Kenapa? Sebab permukaan yang halus tersebut memudahkananda untuk membersihnya. Sudah tentu dengan ini dapat mencegah tumbuhnya lumut dan cepat kotor di tong air tersebut. Air pun dapat dipastikan senantiasa bersih.

5. Fahami Setiap Kod Jenis Tong Simpanan Air

  1. Kod No. 1 : PETE atau PET (Polyethylene Terephthalate)
  2. Kod No. 2 : HDPE (High Density Polyethyene)
  3. Kod No. 3 : V atau PVC ( Polyvinyl Choride)
  4. Kod Mo. 4 : LDPE ( Low Density Polyethyene)
  5. Kod No. 5 : PP ( Polypropylene)
  6. Kod No. 6 : PS (Polystyrene)
  7.  Kod No. 7 : Other : PC (Polycarbonate), SAN ( Styrene acrylonitrile), ABS ( Acrylonitrile butadiene styrene)

bekalan_air_terjejas1Kesimpulannya bahan plastik yang mempunyai kod 2,4 dan 5 adalah selamat untuk digunakan.Walaubagaimanapun bahan plastik berkod 7 ( SAN atau ABS) juga dianggap selamat untuk digunakan.

Elak guna bahan plastik yang berkod 1,3, dan 7 (PC). Cara terbaik, gantikan dengan bekas yang diperbuat daripada seramik atau kaca yang dijamin selamat.

Semoga ketiadaan air di rumah tidak memberi sebarang kesulitan dalam kehidupan harian anda.

IKLAN