Array

Seni Lukisan Potret Aneh & Kreatif Dengan Menggunakan Sayur-sayuran

Mesti Baca

Kali pertama melihat hasil karya sebuat potret Rudolf II seolah-olah seperti hanya potret aneh dicat sehinggalah anda mula sedari sebenarnya potret ini terdiri daripada pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran. Di bahagian hidung dapat lihat buah pir manakala dahi adalah labu dan bahagian telingan diletakkan jagung.

maxresdefault-3Kesemua ini merupakan lukisan imaginasi Giuseppe Arcimboldo, seorang pelukis dari Milan, Itali, dilahirkan sekitar tahun 1526. Beliau bekerja sebagai artis mahkamah untuk Holy Roman Emperor Ferdinand I di Mahkamah Hapsburg di Vienna bermula pada 1562. Potret pelik Rudolf II, dicat pada tahun 1591.

portait2 potrait1 arcimboldo_vegetables 8ae138b08346e52d70891560990e004c

Arcimboldo tidak hanya menghasilkan potret pelik menggabungkan buah-buahan dan sayur-sayuran. Beliau juga menggunakan subjek-subjek lain seperti makanan laut, daging, bunga, dan buku-buku. Beliau berkhidmat dengan Hapsburg selama 25 tahun sebelum kembali ke Milan, di mana beliau meninggal dunia pada 1593.

Terkini

[VIDEO] Shanell Harun Cemas, Pekerja Butik Dirasuk Makhluk Halus

Pereka fesyen terkenal, Shanell Harun berkongsi pengalaman yang mencemaskan apabila salah seorang kakitangannya telah dirasuk makhluk halus. Nafi Cari Publisiti  Berkongsi...

Artikel Berkaitan