Kemalangan yang melibatkan kereta terbabas hingga melanggar bahu jalan sudah menjadi kes biasa di Malaysia. Lebih mengerikan apabila, kenderaan memasuki laluan bertentangan sehingga menyebabkan kemalangan pada pemandu yang tidak bersalah. Seperti yang berlaku di Slim RIver semalam di mana sebuah lori dari arah selatan menghala utara hilang kawalan dan masuk ke laluan bertentangan sebelum langgar kenderaan lain.

Kemalangan menyebabkan kesesakan sejauh 14 kilometer. Mungkin Malaysia boleh mengambil beberapa inisiatif baru bagi mengurangkan kemalangan ini dengan meningkatkan kualiti persekitaran lebuhraya.

IKLAN

penghadang-jalanGuard rail adalah penghadang tepi jalan yang selalu kita lihat di bahu jalan raya. Fungsinya adalah sebagai pagar keselamatan untuk meminimumkan kerosakkan kenderaan atau dapat mengelakkan kenderaan daripada terkeluar dari lebuhraya sehingga menyebabkan kematian.

Kebiasaanya penghadang jalan itu kaku dan statik kerana diperbuat daripada besi yang kuat . ETI CO LTD dari Korea Selatan telah mencipta penghadang jalan yang berteknologi tinggi yang dinamakan sebagai Road Roller System. Penghadang jalan ini dikatakan mampu menyelamatkan pemandu yang ditimpa kemalangan dan mengurangkan kecederaan yang serius.

road-roller-system-by-eti-co-ltd-image-1-630x354Diperbuat daripada rol plastik yang dipasang di antara besi membuat penghadang jalan ini lebih lentur. Bahagian besi pembatas sendiri berfungsi menyerap kekuatan hentakan kenderaan, justeru rol plastik juga bertindak menahan kenderaan dan memastikannya tidak terbalik atau terbabas keluar dari bahu jalan. Dengan ini, ia mampu mengurangi potensi kerosakan kenderaan dan kematian.

Jom lihat bagaimana Road Roller System ini berfungsi melalui video ini.

https://www.youtube.com/watch?v=eo73tIR4EyY