Baru-baru ini pegawai dari jenama Nike telah membongkarkan rahsia kenapa Cristiano Ronaldo tidak gemar memakai but hitam. Alasannya kerana dengan warna hitam membuatkan beliau kelihatan lembab.

Bintang Real Madrid ini telah memakai kasut sukan jenama Nike sejak kerjayanya bermula di Portugal dan telah menjadi bintang utama untuk syarikat pakaian sukan itu.

IKLAN
MILAN, ITALY - MAY 28: Detail of the Nike boots of Cristiano Ronaldo of Real Madrid prior to the UEFA Champions League final match between Real Madrid and Club Atletico de Madrid at Stadio Giuseppe Meazza on May 28, 2016 in Milan, Italy. (Photo by Matthew Ashton - AMA/Getty Images)
(AMA/Getty Images)

Ronaldo yang kini mempunyai rangkaian hotel sendiri telah mendedahkan bahawa pemilihan warna itu mempunyai keutamaan untuk but yang dipakai dan warna terang menjadi pilihan beliau.

Max Blau, naib presiden untuk Jenama Kasut Bola Nike, memberitahu pemberita,

‘Setiap pemain mempunyai warna kegemaran mereka, dan ia telah terbukti secara saintifik bahawa warna but mengaktifkan bahan kimia dalam minda pemain.

MADRID, SPAIN - DECEMBER 09: A detailed view of Cristiano Ronaldo of Real Madrid's boots are seen during the UEFA Champions League Group B football match between Real Madrid CF and PFC Ludogorets Razgrad at the Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Spain on December 9, 2014. (Photo by Evrim Aydin/Anadolu Agency/Getty Images)
(AMA/Getty Images)

Apabila anda berasa lebih baik, anda bermain lebih baik. Kerana dari warna ia memberi keyakinan pada pemain’

‘Sebagai contoh, Cristiano Ronaldo tidak suka memakai but hitam kerana ia menegaskan hitam kelihatan perlahan dan dia mahu berasa cepat.’

Sumber