Hotel adalah tempat beristirehat dan bercuti yang digunakan oleh setiap orang. Oleh sebab setiap ruang di bilik akan digunakan oleh setiap tetamu, apatah lagi bagi mereka yang bercuti untuk jangka masa panjang. Kebersihan menjadi hal utama untuk kita beri perhatian ketika menginap di sesebuah hotel. Berikut beberapa benda yang harus anda hindari penggunaanya.

1461285023442

Alat Kawalan Jauh TV dan Penghawa Dingin
Tahukah anda, alat kawalan jauh salah satu benda paling kotor di bilik anda. Pekerja pembersihan bilik kadang kala bergerak cepat ke berbagai ruang dan terlupa untuk membersihkan alat kawalan jauh dan mungkin memiliki jumlah bakteria yang sama dengan tandas anda.

IKLAN

11eaf48Telefon

Menurut siasatan yang dilakukan pada lima hotel ternama di Amerika, telefon yang ada di bilik hotel berkemungkinan kotor. Para tetamu sering menggunakannya,malah bernafas ke gagang telefon yang boleh menyebarkan bakteria dengan mudah. Kadang-kala petugas hotel terlepas pandang dengan tidak membersihkannya. Jadi anda boleh bersihkan sendiri telefon tersebut sebelum digunakan.

pcjnusccu5cuu3pcujfb7ecnkgy

Selimut
Sentiasa periksa selimut dan bantal yang digunakan ketika tidur, kerana hotel yang memiliki pengunjung yang ramai, berkemungkinan ada potensi kuman dan bakteria merebak lebih cepat. Demi menjaga keselamatan, anda mungkin boleh usahakan bawa selimut sendiri, atau periksa dengan cara mengibas selimut agar dapat lihat seranggan atau habuk yang terperangkap.

mj-618_348_clean-eating-on-the-road-get-a-fridge-in-your-hotel-room

Peti Ais
Peti ais kecil yang ada dalam bilik, merupakan salah satu benda yang terlepas pandang dalam pemeriksaan oleh pembersih kamar. Bila anda benar-benar ingin minuman sejuk, usahakan membelinya di luar atau menghubungi pekerja yang tersedia di hotel, untuk menghantar terus ke bilik hotel.

hotel-room-glass

Gelas Minuman

Sesetengah tetamu agak bimbang untuk menggunakan gelas di dalam bilik, lebih-lebih lagi yang diletakkan di dalam bilik mandi. Difahamkan ada petugas hotel yang menggunakan tuala yang sama membersih tandas untuk mengelap gelas tersebut. Mungkin ini hanya spekulasi tetapi sebagai tetapi untuk pastikan kebersihan terjamin, bersihkan sendiri dengan sabun pencuci.

Namun begitu, jangan disangka semua hotel itu tidak bersih, cuma kita harus lebih teliti dan berhati-hati.