Menurut Artificial Intelligence (AI) terdiri daripada pakar-pakar yang hebat dan dipercayai telah membuat andaian bahawa manusia boleh berkahwin dengan robot sebelum tahun 2050. Pakar-pakar AI meramalkan kehangatan cinta mula berputik pada manusia dan robot semakin meningkat hari demi hari. Mereka juga meramalkan bahawa tidak lama lagi manusia akan mencari robot lebih daripada sekadar mesin atau alat bantuan di rumah. Sebaliknya, mereka akan menjadi teman sejiwa atau pasangan hidup di masa hadapan.

dn25057-1_800Ia nampak pelik bukan, tetapi jika difikirkan balik, zaman sekarang memang banyak perkara pelik menjadi trend masa kini. Contohnya seperti dahulu istilah homoseksual, adalah perkataan yang paling membimbangkan, tetapi kini ia telah menjadi simbolik. Pakar dari AI percaya bahawa masa depan dunia akan berkait rapat dengan robotik dan pada masa hadapan manusia akan diganti sebagai Robot. Tetapi, persoalannya adakah mereka boleh mencipta robot mempunyai emosi? Atau boleh ke mereka boleh jatuh cinta? Ini belum dijawab oleh pakar-pakar AI.

IKLAN

pourriez-vous-tomber-amoureux-dun-robot-des-scientifiques-ont-prouve-que-ce-serait-le-cas-en-2050-uneIa terbukti di Jepun dan Korea Selatan, bahawa manusia sudah mula jatuh cinta dengan watak-watak komputer digital mereka. Seorang profesor di Universiti Sains Gunaan di Switzerland, berkata, dia percaya bahawa perkahwinan manusia-robot boleh menjadi sebuah undang-undang pada tahun 2050 di mana perkahwinan ini dibenarkan pada suatu masa nanti.

Sumber