Inilah yang dikatakan ilusi optik yang kini viral berlaku di media sosial sekarang. Gambar ini, seolah-olah seseorang  kehilangan kaki. Gambar ini memperlihatkan enam wanita, tetapi ia kelihatan seperti terdapat hanya lima pasang kaki. Gadis yang berada di tengah-tengah kelihatan tidak berkaki menjadi persoalan.

Pelbagai spekulasi dan andaian yang dibuat oleh netizen mengenai kekeliruan ini, namun belum ada yang dapat membongkar rahsia ilusi optik ini. Berikut adalah bagaimana ia benar-benar berlaku. Wanita yang duduk di tengah-tengah adalah bersandar ke kirinya, bermakna kaki yang terlihat sebenarnya milik beliau. Perempuan yang kedua dari kiri memakai seluar jeans hitam, yang tersembunyi di belakang wanita kelihatan tidak mempunyai kaki kerana terlindung.  Bunyinya seperti mengelirukan, jadi di sini adalah satu contoh yang menunjukkan bagaimana ia berlaku.

Lihat Imej yang lebih dekat dan dicerahkan supaya ia dapat dilihat lebih jelas.

IKLAN
5863d37855b1061e008b491f-960
Jacob Shamsian/INSIDER

Seperti yang anda lihat, wanita yang digariskan dalam kuning bersandar tubuhnya ke kiri, menyebabkan kakinya kelihatan milik wanita yang digariskan dalam warna biru.

Kedua-dua wanita pada akhir duduk disofa yang digariskan dengan warna merah dan biru memakai seluar jeans hitam, setelah imej dijelaskan menunjukkan bahawa mereka memakai seluar dalam dua warna hitam berbeza. Kaki wanita biru agak tidak kelihatan (anda boleh lihat kasut beliau), dan sama sekali dikaburi belakang kaki wanita merah itu.

Di sini gambar yang di dalam jarak lebih dekat, jadi anda boleh melihat segala-galanya dengan lebih jelas.

5863d571ba58c324008b48b4-800
Jacob Shamsian/INSIDER

Sumber