Buat julung kalinya pelawak dan pengacara Nabil Ahmad dilantik sebagai hos karpet merah untuk anugerah Anugerah Akademi ke-89 . Namun di sebalik kejayaan beliau dalam bidang pengacaraan, difahamkan pengacara dan pelawak terkenal ini akan mengeluarkan bukunya sendiri.

Dia akan bekerjasama dengan syarikat penerbitan buku dan menghasilkan sebuah naskhah yang memaparkan amalan dan pengalamannya sebelum bergelar bintang yang dikenali ramai seperti yang dikecapi hari ini.

Menurut mStar Online, Nabil berkata,

IKLAN

“Saya ada menulis dan berkongsi tentang pengalaman kehidupan saya sebelum bergelar artis sehingga sekarang, bak kata orang from zero to hero la.”.

“Mereka minta apa yang saya amalkan yang membuatkan orang sekeliling berasa senang dengan saya dan antara yang saya kongsi ialah amalan ibu saya sentiasa bersedekah dengan duit yang dia ada kepada orang yang memerlukan.

“Jika ibu saya ada RM10 di tangan dia akan bagi orang yang bersedekah separuh duit yang dia ada, perkara itu juga saya ikut sehingga sekarang,” ujarnya.

Usaha mengeluarkan buku masih lagi dalam peringkat perbincangan dan ia bermula selepas Nabil dihubungi oleh saudara kepada Syamsul Yusuf iaitu Dr Anwar Fazal yang berminat untuk menerbitkan buku tentang perjalanan karier Nabil.

Sementara itu, Nabil kini sedang berada di Los Angeles, Amerika Syarikat bagi menemubual artis Hollywood di karpet merah sempena Anugerah Akademi (Oscar) ke-89 yang berlangsung pagi tadi.

Antara bintang ternama yang sempat ditemubual Nabil ialah Jackie Chan.

Sumber