Netizen Kesal Lihat Tindakan Lelaki Ini Menunggang Motosikal

Mesti Baca

Anda mungkin biasa melihat situasi penunggang motosikal memakai pakaian keselamatan lengkap, tetapi pembonceng pula memilih beraksi bebas tanpa memikirkan keselamatan diri. Lebih menyedihkan, sesetengah pembonceng ialah kanak-kanak yang tidak tahu apa-apa mengenai keselamatan jalan raya. Si bapa bertopi keledar mahal, kepala si anak pula dibiarkan bogel begitu saja.

Hampir setiap hari kita akan melihat berita kemalangan yang melibatkan kehilangan nyawa lebih-lebih lagi kebanyakkannya berpunca dari kelalaian ibubapa. Namun masih ramai lagi yang pandang ringan mengenai aspek keselamatan anak-anak sewaktu memandu kereta mahupun menunggang motosikal.

Beberapa gambar telah menjadi viral di media sosial di mana seorang kanak-kanak lelaki berdiri di belakang bapanya yang sedang menunggang motosikal. Tindakan bapa kepada budak yang dianggap berbahaya ini mencetuskan kemarahan netizen.

Melalui pemerhatian dari gambar tersebut, lelaki yang menunggang motosikal ini membiarkan anaknya berdiri sambil ditahan dengan tangan sebelah kiri. Tindakan yang berbahaya ini boleh meragut nyawa anak dan dirinya juga jika itu berlaku, siapa yang harus dipersalahkan?

Adakah ibu bapa boleh dikenakan tindakan atau sebenarnya tiada satu pun undang-undang yang boleh diambil terhadap mereka memandangkan jarang sekali kedengaran golongan itu dibawa ke muka pengadilan kerana disabitkan kesalahan walaupun kemalangan yang berlaku akibat kecuaian mereka.

Terkini

Justin Bieber Dedah Kesukaran Ketika Awal Perkahwinan Bersama Hailey Baldwin

Justin Bieber membuat pendedahan betapa sukarnya ketika tahun pertama perkahwinannya bersama isteri, Hailey Baldwin. Tahun Yang Sangat Sukar Melalui temubualnya bersama...

Artikel Berkaitan