Malaysia menjadi negara pertama yang dikunjungi Raja Arab Saudi Salman dalam lawatannya ke Asia selama satu bulan pada 2017. Dalam kunjungan ini menunjukkan pentingnya Asia bagi pertumbuhan ekonomi Arab Saudi yang menurun seiring harga penjualan minyak.

Dalam perjalanan menuju ke Malaysia, Raja Arab Saudi beserta 10 Menterinya ini diterbangkan menggunakan pesawat khas Boeing 747SP. Pesawat ini merupakan pesawat jumbo jet mini yang dimiliki oleh Kerajaan Arab Saudi.

IKLAN

Yang menjadikan 747SP istimewa ini adalah, dari 1974 hingga 1989, hanya terdapat 45 pesawat yang dihasilkan oleh Boeing.

Apabila melihat kabin pesawat sememangnya nampak mewah dan seolah-olah seperti sebuah istana. Dengan sofa kulit, bilik mandi seperti dalam istana, dan juga kerusi urut sungguh mengagumkan. Pesawat ini setinggi dua tingkat di mana tingkat pertama diisi dengan sofa urut, ruang tamu, serta bilik tidur.

Sementara di lantai kedua disediakan tempat duduk penumpang kelas eksekutif dengan kerusi sofa yang selesa dan luas.

Kesimpulannya pesawat yang digunakan oleh Raja Arab Saudi serta rombongan ini ibarata hotel terbang, mewah sangat! Mungkin perjalanan dengan jarak jauh selama puluhan jam sekalipun tidak akan terasa ketika menaiki pesawat ala rumah mewah ini.

Sumber