Artis yang berniaga di instagram nampaknya menjadi suatu ‘trend’ terbaru sejak beberapa tahun ini. Kebanyakan  ‘public figure’ tersebut menjalankan perniagaan dalam talian tidak hanya sekadar mengisi waktu terluang atau sampingan saja, tapi benar-benar dijalankan dengan profesional.

Dari produk kosmetik, minyak wangi sehinggalah tudung pelbagai fesyen menjadi pilihan selebriti untuk memulakan perniagaan. Tidak kurang juga menerbitkan buku sendiri seperti yang dilakukan oleh seorang pelakon popular baru-baru ini. Pelakon tersebut teruk dikritik oleh seorang pelakon lelaki lain yang secara terbuka menghentamnya sehingga ia menjadi topik hangat di kebanyakan portal hiburan tempatan.

IKLAN

Pelakon dan pengarah terkenal Datuk Rosyam Nor telah memberi respon positif terhadap tindakan segelintir selebriti tanah air yang menggunakan populariti mereka untuk menjual produk yang dihasilkan sendiri.

Kredit Foto: My News Hub

Walaubagaimanapun beliau menasihati setiap selebriti supaya menjaga kualiti dan memenuhi sesuatu standard yang ditetapkan terhadap produk yang diniagakan.

“Saya tiada masalah sebab dulu kita tengok artis-artis popular digunakan syarikat-syarikat sebagai duta, mereka mengaut keuntungan.

Beliau juga berpesan kepada selebriti yang ingin mengeluarkan sesebuah produk dengan menggunakan populariti supaya bersedia berhadapan dengan kecaman dan kritikan dari netizen.

“Saya rasa kalau artis sekarang (nak jual produk sendiri, tak jadi masalah) kalau itu salah satu cara nak meningkatkan ekonomi mereka. Kalau dia rasa ini dapat mempertingkatkan ekonomi mereka, go ahead.

“Kalau orang komen buku dia tak berkualiti, dia (selebriti) tanggung sendirilah.

Katanya ketika ditemui oleh media pada majlis pra-pelancaran drama mini bersiri Chor & Chah.

Sumber