Di Brazil, seorang lelaki yang mengalami ketumbuhan tumor di otak terpaksa menjalani pembedahan. Namun apa yang menghairankan ketika pembedahan berlangsung, dia boleh bermain gitar.

Lelaki bernama Rolden Batista yang berusia 40 tahun ini telah diberi pilihan oleh doktor samaada mahu dibedah dengan memberi suntikan bius ataupun dibiarkan dalam keadaan sedar ketika pembedahan.

IKLAN

Namun Rolden dimaklumkan oleh doktor bahawa peluang untuk pembedahan ini berjaya lebih cerah jika pesakitnya menjalaninya dalam keadaan sedar. Maka Rolden memilih untuk tidak dibius.

“Doktor telah memberi idea kepada saya bermain gitar ketika pembedahan dijalankan,” katanya

Ahli bedah menjelaskan membiarkan pesakitnya dalam keadaan sedar dan malah memintanya bermain alat muzik dan bernyanyi merupakan cara terpantas untuk mengetahui samada mereka telah membuat kesalahan selama prosedur. Jika pesakit tidak boleh menghafal lagu, maka ketika itu juga doktor akan ‘memperbaiki’ bahagian otak yang mengawal gerakan, pertuturan dan rangsangan sebelum terlambat.

Hal sebegini bukan pertama kali pernah dilakukan, sebelum ini penyanyi tenor kenamaan yang berasal Slovenia, Ambroz Bajec-Lapajne juga menjalani pembedahan dalam keadaan sedar. Ketika pembedahan berlangsung, Ambroz membawakan salah satu karya komposer Franz Peter Schubert bertajuk ‘Gute Nacht’.

https://www.youtube.com/watch?v=85jBf2AI3hI

Sumber