Hari ini laman media sosial dipenuhi dengan hashtag #br1m apabila orang ramai melaporkan permohonan Bantuan Rakyat 1 Malaysia yang dipohon mereka tidak diluluskan. Rintihan mereka semakin menjadi-jadi ketika dapat tahu permohonan mereka tidak diluluskan kerana alasan maklumat pendapatan pemohon tanggungan tidak mendapat pengesahan dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Bagaimanapun, ada juga yang melaporkan status permohonan mereka telah diluluskan. Namun agak menyentuh hati apabila melihat satu posting yang dikeluarkan oleh salah seorang netizen di media sosial ini.

IKLAN

Menerusi perkongsian gambar yang dimuat naik, pemilik akaun Facebook yang bernama Zalia Hezlin meluahkan kekecewaannya berhubung keputusan permohonan seorang lelaki tua berusia 76 tahun yang tidak diluluskan permohonannya atas alasan perlu membuat pengesahan (SSM).

“Pakcik ni umur dia 76 tahun, awal pagi sebelum pukul 8 dah tunggu depan pejabat nak buat semakan BR1M,” katanya.

Malangnya, Hasil semakan pakcik itu tidak lulus dengan alasan perlu membuat pengesahan pendapatan (SSM).

“SSM ni apa sebenarnya? cuba bagi keterangan jelas. Ini warga emas tau! Jangan seksa dia suruh ke sana ke mari,” tulisnya.

Difahamkan pakcik ini dengan wajah yang hampa pulang dengan tangan kosong. Sangat menyedihkan.

Wanita ini turut  meluahkan rasa kekecewaanya kerana warga emas ini tidak tahu-menahu mengenai istilah SSM dan pihak bertanggungjawab haruslah memberi pendedahan yang jelas pada warga emas seperti pakcik ini.

Sekadar Gambar Hiasan

Penulis juga tumpang simpati dengan nasib kepada mereka yang benar-benar memerlukan bantuan tetapi gagal menerimanya. Kalau dulu ramai orang mempertikaikan pemberian BR1M suatu pembaziran, mengapa kini ramai pula yang bising tak dapat BR1M kan?

Sumber