Sememangnya ramai yang geli dan jijik jika berdepan dengan seekor lipas yang berterbangan bebas. Serangga ini sememangnya boleh buatkan orang rasa marah kerana kerap kali muncul ketika waktu-waktu yang tidak tepat. Lebih menyakitkan hati, serangga ini memang susah untuk mati walaupun sudah dibunuh berkali-kali.

Tapi kini anda harus menerima serangga ini seadanya. Nak tahu kenapa? Lipas akan menjadi makanan anda pada masa akan datang. Dua orang saintis yang berasal dari Brazil ini membuat roti yang diperbuat daripada lipas.

IKLAN

Andressa Lucas dan Lauren Menegon, pelajar Universiti dari Federal University of Rio Grande, Brazil yang berjaya mencipta resipi roti ini dari sekumpulan lipas yang sudah digiling dan dihancurkan hingga menjadi tepung. Tepung tersebut yang digunakan untuk membuat roti ini.

“Kami memilih lipas, kerana serangga ini memiliki kandungan protein tertinggi, hingga 70 peratus. Lipas juga mengandungi 9 asid amino dan lemak yang berkualiti tinggi,” kata mereka berdua.

Orang ramai tidak perlu bimbang dengan tahap kebersihan roti ini kerana lipas yang digunakan dibiakkan dengan standard kebersihan yang tinggi malah memiliki peternakan khas sendiri. Dengan kebersihan yang terjamin, tentunya roti ini boleh di makan dengan enak dan lazat. Lebih sedap jika dimakan bersama kuah sardin. Terbaik.

Sumber