Array

Drone Ini Berjaya Rakam Saat Gunung Berapi Meletup di Jepun

Mesti Baca

Masih Bebas & Dituduh Bersembunyi, Nur Sajat Beri Respon Mengejutkan!

Ketika semua media arus perdana melaporkan bahawa usahawan, Nur Sajat diburu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), lain pula berlaku...

Cardi B Kongsi Dedah Alasan Nekad Buat Pembedahan Plastik

Cardi B menyatakan bahawa beliau berasa sangat yakin setelah menjalani pembedahan plastik. Rapper wanita yang menjalani prosedur implan payudara...

Menyelerakan! Elyana Kini Jalankan Perniagaan Berasaskan Sambal Masakan

Meskipun rata-rata peminat sedia maklum bahawa penyanyi Elyana merupakan seorang pesakit kanser yang kini telah berada di tahap empat,...

Anda pasti rasa ngeri menyaksikan gunung berapi meletus atau meledak dengan memuntahkan lava merah dan abu panas selepas lihat video ini.

Kini dengan adanya teknologi, kita dapat merakam momen-momen erupsi dari jarak dekat tanpa harus berada di dekat lokasi.

Seorang lelaki bernama Reynolds merakam erupsi gunung berapi di Jepun, yak i Shinmoedake, dengan menggunakan drone DJI Mavic Pro.

Memalui perkongsian dari Mashable, Reynolds merakam aktiviti erupsi gunung tersebut dari jarak selamat oleh jangakauan manusia, yakni sekitar 2,5 km dari kawah gunung.

Drone Reynolds berjaya menangkap banyak momen erupsi ini. Asapnya membumbung tinggi hingga 5,600 kaki atau 2,000 meter dari atas kawah, dan sekelilingnya telah tertutup oleh abu.

Nasib baik warga sekitar telah mendapat peringatan bahawa erupsi gunung Shinmoedake telah memasuki status bahaya. Dengan begitu, proses evakuasi lebih mudah dilakukan.

Sebagaimana diketahui, gunung berapi Shinmoedake terakhir kali mengalami erupsi pada 2011 silam.

Sumber Mashable

Terkini

Ingat Lagi Penyanyi Shajiri? Kini Bergelar Usahawan & Berkongsi Tips Untuk Menjana Pendapatan

Anda masih ingat dengan penyanyi Kumpulan KGB yang pernah popular dengan lagu 'Orang Kita' dan 'Hadirlah Kasih' Shajiri? Shajiri...

Artikel Berkaitan