Dah Cukup Hebat Ambil Gambar? Ini Nasihat Jurufoto Tertua Di Dunia

Mesti Baca

‘Terima Kasih Banyaklah!’- Zarina Zainuddin Kesal Bekalan Air Di Rumah Kena Potong

Pelakon Zarina Zainuddin hari ini meluahkan rasa kecewanya terhadap tindakan Pengurusan Air Selangor. Menurut hantaran terbarunya di akaun instagram...

Ikuti Jejak Kylie & Kim, Kris Jenner Bakal Mempunyai Jenama Kecantikan Sendiri

Kris Jenner bakal menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Beliau dikatakan mengikuti jejak langkah anak perempuannya yang turut mempunyai empayar...

Guna Dulu Sebelum Beli? Tilam Sonno Beri Anda Pengalaman Yang Luar Biasa

Anda sedang mencari tilam baru? Kami sangat memahami bahawa proses memilih tilam yang baik memerlukan kita untuk bersusah payah...
Phic Armanhttps://murai.my
Tidak terlalu lama dalam bidang penulisan. Bolehlah setakat mahu untuk berkongsi pendapat dan info. Memang suka menulis untuk dikongsi bukannya dikecam.

Kepada jurufoto yang dah mula rasa hebat lagi-lagi dapat banyak projek, kini dah boleh rasa rendah diri bila baca artikel ini.

Siapa sangka dalam usia mencecah 101 tahun, Tsuneko Sasamoto merupakan jurufoto tertua dan berpengalaman dalam dunia ini. Inilah dinamakan ‘passion’ yang pasti boleh membuatkan kita melakukan sesuatu dengan bersemangat walaupun berkecimpung dalam bidang ini selama lebih 70 tahun.

Kredit Foto: 90thsite

Sasamoto adalah jurufoto terkenal yang dianggap sebagai jurugambar wanita pertama di Jepun, yang mendokumentasikan keadaan sebelum dan sesudah perang sejak usianya 25 tahun.

Sasamoto juga mendapat gelaran jurugambar paling tua di dunia kerana baru sahaja menyambut ulangtahun yang ke-104 dan sampai sekarang dia masih menghasilkan banyak foto.

Kredit Foto: 90thsite

Malangnya Sasamoto telah melalui peristiwa sedih, di mana tangan kiri dan kedua kakinya patah pada tahun 2014, Sasamoto hilang upaya untuk meneruskan minatnya, tapi perjuangannya dalam dunia fotografi tak pernah hilang.

Ada pesanan dari Sasamoto buat kita semua:

“Janganlah kamu menjadi malas. Sangat penting untuk tetap positif mengenai hidupmu dan jangan pernah menyerah. Kamu harus mendorong dirimu sendiri dan tetaplah kekuatan, supaya kamu boleh maju ke depan.”

Kredit Foto: 90thsite

Itulah tadi sekilas kehidupan Sasamoto, fotografer tertua di Jepun yang hingga saat ini masih memiliki jiwa keinginan yang tinggi. Kita sebagai generasi muda, janganlah menyerah dan tetaplah bekerja dengan passion yang sama seperti Sasamoto.

Peristiwa Bom di Hirosima , 1953

Sekolah Geisha, 1951

Sumber

Terkini

3 ‘Influencer’ Sosial Media Diberi Vaksin Terlebih Dahulu? Ini Penjelasan Dr Noor Hisham

Nampaknya ramai netizen yang terkeliru dengan sebuah laporan berita tempatan yang mendakwa Hospital Serdang berhasrat beri vaksin Covid-19 kepada 'Influencer'...

More Articles Like This