Kepada jurufoto yang dah mula rasa hebat lagi-lagi dapat banyak projek, kini dah boleh rasa rendah diri bila baca artikel ini.

Siapa sangka dalam usia mencecah 101 tahun, Tsuneko Sasamoto merupakan jurufoto tertua dan berpengalaman dalam dunia ini. Inilah dinamakan ‘passion’ yang pasti boleh membuatkan kita melakukan sesuatu dengan bersemangat walaupun berkecimpung dalam bidang ini selama lebih 70 tahun.

IKLAN
Kredit Foto: 90thsite

Sasamoto adalah jurufoto terkenal yang dianggap sebagai jurugambar wanita pertama di Jepun, yang mendokumentasikan keadaan sebelum dan sesudah perang sejak usianya 25 tahun.

Sasamoto juga mendapat gelaran jurugambar paling tua di dunia kerana baru sahaja menyambut ulangtahun yang ke-104 dan sampai sekarang dia masih menghasilkan banyak foto.

Kredit Foto: 90thsite

Malangnya Sasamoto telah melalui peristiwa sedih, di mana tangan kiri dan kedua kakinya patah pada tahun 2014, Sasamoto hilang upaya untuk meneruskan minatnya, tapi perjuangannya dalam dunia fotografi tak pernah hilang.

Ada pesanan dari Sasamoto buat kita semua:

“Janganlah kamu menjadi malas. Sangat penting untuk tetap positif mengenai hidupmu dan jangan pernah menyerah. Kamu harus mendorong dirimu sendiri dan tetaplah kekuatan, supaya kamu boleh maju ke depan.”

Kredit Foto: 90thsite

Itulah tadi sekilas kehidupan Sasamoto, fotografer tertua di Jepun yang hingga saat ini masih memiliki jiwa keinginan yang tinggi. Kita sebagai generasi muda, janganlah menyerah dan tetaplah bekerja dengan passion yang sama seperti Sasamoto.

Peristiwa Bom di Hirosima , 1953
Sekolah Geisha, 1951

Sumber