Antara tradisi drama tempatan ialah lebih gemar mengambil penyanyi sebagai pelakon berbanding menggunakan pelakon yang terdidik dalam lakonan.

Bagi seseorang penyanyi yang ditawarkan berlakon drama atau filem, itu adalah peluang untuk meluaskan populariti. Kebanyakan mereka akan menerima tawaran berlakon tanpa rasa gusar kegagalan melakonkan watak dengan baik.

IKLAN

Seperti Zarul atau nama sebenarnya Zairulkefli Husin, 44, membuat penampilan sulung menerusi drama bersiri 16 episod berjudul Cik Serba Tahu bagi tayangan saluran Astro Ria (104).

Oleh keranan ini kali pertama dia menceburi bidang lakonan, dia berasa sangat takut untuk melakonkan watak yang di beri.

Hari pertama penggambaran berlangsung memang saya rasa sangat berdebar sebab takut tak dapat memberikan yang terbaik seperti yang dinginkan pengarah.

https://www.instagram.com/p/BQzZFudDjf-/?taken-by=zarulumbrella&hl=en

Alhamdullilah, kru produksi serta pelakon lain banyak membantu dan bila masuk hari kedua serta hari-hari seterusnya, saya sudah semakin selesa

Difahamkan drama bersiri ini akan ditayangkan pada April yang membariskan pelakon popular seperti Remy Ishak dan Sari Yanti.

Dalam pada itu, Zarul mengakui yang dunia lakonan dan nyanyian merupakan dua kerjaya yang berbeza.

Sebenarnya dunia lakonan lebih mencabar berbanding berada di atas pentas membuat persembahan.

Lakonan memerlukan saya berlakon mengikut watak serta skrip. Tapi kalau menyanyi, saya jadi diri sendiri.

Pada pendapat penulis, penglibatan penyanyi dalam bidang lakonan bukan kerana ingin memintas peluang pelakon lain, tetapi sekadar ingin mencuba sesuatu yang baru dan merebut peluang yang ada.

Sumber