Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2016 telah dikeluarkan tempoh hari dan calon telah mendapatkan keputusan di sekolah masing-masing . Difahamkan seramai 75,158 calon telah menduduki peperiksaan SPM bagi tahun 2016 dan salah seorangnya anak kedua pelakon veteran Noniswara, Nur Erysha Emyra Zakaria, 18.

Erysha telah berjaya mendapat keputusan cemerlang 9A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia bagi subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan, Sains, Prinsip Perakaunan, Ekonomi dan Pendidikan Islam.

IKLAN

Nonis atau nama sebenarnya Noniswara Baharudin, 48, meluahkan rasa syukur dan berbaangga dengan pencapaian cemerlang anaknya yang merupakan bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Aminudin Baki.

“Alhamdulillah, semestinya sebagai ibu, saya berbangga, sebak dan gembira. Tiada kata-kata yang sesuai untuk menggambarkan kegembiraan ini melihatkan kejayaan seorang anak. “Erysha anak yang berdisiplin dalam akademik. Saya tidak perlu bersusah payah hendak memaksanya, sebaliknya dia sendiri tahu apa yang perlu dibuat. Jujurnya, bukan dia seorang saja, anak-anak saya yang lain juga begitu,” katanya kepada BH Online.

Nonis memberitahu pada media,  bahawa anaknya pernah maklumkan hasrat untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti mengikuti kursus perakaunan di Malaysia dahulu sebelum ke pusat pengajian di United Kingdom.

Sumber 1 & 2