“Eiuwww dengar lagu Kpop” – Anda pernah dengar kawan atau adik-beradik yang bercakap begitu kepada anda? Dan paling menyampah atau meluat bila ada suara sumbang yang sibuk ‘menghukum’, ‘mengkritik’ tanpa tahu usul periksa. Kiranya simply judge a book by it’s cover!

Penulis senaraikan antara suara sumbang yang biasa kita dengar.

1. “Dia ni lelaki ke perempuan? Lelaki sejati kenalah tall, dark and handsome bukan pale, skinny and pretty.”

IKLAN
Foto – Kchat Jjigae

2. “Muka semua sama je aku tengok. Takde beza langsung.”

Foto – SBS

3. “Alamak suara pun lebih kurang sama.”

Foto – OneHallyu

4. “Artis Kpop yang kau minat ni mesti tak kenal kau kan?” Seriously?

Foto – Soompi

5. “Alaa ni semua plastik je. Bukannya real pun.”

Foto – Soompi

6. “Kau bukan faham pun lagu-lagu diorang. Yang kau tahu ‘oppa’ dengan ‘saranghae’ je kan.”

Foto – GoodMoMusic

7.  “Jadi… diorang ni sama lah macam Chinese dengan Japanese kan?”

Foto – Soompi

8. “Kiranya band ni macam N’Sync lah kan tapi versi Korea.”

Foto – Consequence of Sound

9.  “Buat plastic surgery bagai, tapi yang paling popular, paling kaya tetap PSY. Tak payah buat surgery pun.”

Foto – Asian Junkie

10. “Baik aku layan Nasyid, lagi berfaedah.”

Foto – Clear.co.id

Okay penulis nak tanya, pelik ke dengar muzik Kpop? Sama sahaja kalau dengar muzik Bollywood, Latin, Arab, bahasa yang berbeza tetapi kita masih ingin mendengarnya.

Hurmmm apapun tepuk dada tanya selera dan balik-balik ulang benda yang sama.

SUMBER

IKLAN