Pusat Ekuestrian umpama istana raja di China ini telah menjadi buah mulut di laman media sosial selepas tersebarnya gambar menunjukkan kemewahan dari aspek fasiliti di situ. Muzium tersergam indah ini nampak epic dengan gantungan ‘chandelier’, patung hiasan dan lantai marmar.

Pertama kali lihat disangka bahawa keunikan dan kemewahan fasiliti sebegini ini terletak di Dubai bagaimanapun ia kemudiannya didedahkan sebagai sebuah muzium kuda di Jiangyin City, China.

IKLAN

Muzium ini memiliki berpuluh-puluh ekor kuda dari seluruh dunia dan dipamerkan kepada pelancong untuk berkunjung dan menjadikan salah satu lokasi pelancongan.

The Heilan Horse Culture Museum, dibuka pada Mei tahun lepas secara percuma dan merupakan sebahagian daripada projek resort pelancongan ekologi yang terdiri daripada kemudahan latihan ekuestrian dan pusat membeli-belah.

43 baka kuda dari tiga puluh buah negara dipamerkan di sini termasuk kuda Akhal-Teke diimport dari Turkmenistan.

Muzium ini telah menjadi perhatian secara meluas melalui media baru-baru ini dan pengguna media sosial mencadangkan muzium ini diangkat sebagai ‘Pusat Ekuestrian kuda yang paling mewah di dunia’.

Sumber