Masih ingat lagi dengan Inul Daratista, penyanyi dangdut ligat di pentas yang terkenal di Indonesia. Baru-baru ini, difahamkan Inul telah menghina seorang Ulama melalui komennya di Instagram.

Komen Inul tersebut telah mendapat reaksi negatif dari netizen sehingga terciptanya hashtag #BoikotInul yang menjadi topik trending.

IKLAN
Inul bersama calon Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau Ahok di akaun instagramnya

Kejadian tersebut bermula ketika Inul memuatnaik sebuah gambar dimana dirinya bersama calon Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau Ahok di akaun instagramnya. Gambar ini dimuat naik ketika Ahok menjadi tetamu khas di sebuah program pertandingan nyanyian realiti TV di mana Inul menjadi juri untuk pertandingan tersebut.

Siapa sangka foto tersebut reaksi yang tidak baik pengikutnyanya malah ramai melontarkan kata-kata kesat menyerang Ahok. Dalam pada masa yang sama Inul tidak dapat mengawal emosi dan membalas komen-komen dengan agresif sekali. Tanpa sedar, Inul telah menyindir salah satu ulama tersohor di Indonesia.

Aku tidak dapat melihat Ahok yang mencalonkan diri untuk jadi governor jakarta lagi. Aku hanya bayangkan orang yang selalu berserban boleh berkhalwat dengan perempuan dan skype sex. Macam mana nak jadi contoh yang baik? Jangan rosakan moral kira dengan perkauman dan agama.

Oleh kerana netizen tidak henti-henti menghentam tindakan Inul, dia kemudian menghapuskan semua komen-komen tersebut. Malangnya ia sudah tersebar luas ke dunia maya.

Sumber