Selepas kedai nasi lemak pondan menjadi viral baru-baru ini, keuntungan yang diperoleh oleh pemiliknya berlipat-ganda dan sangat memberangsangkan. Mungkin ini menjadi sumber inspirasi kepada peniaga yang dikenali sebagai Adi Yusuf pemilik gerai ‘Nasi Lemak Gay’ di Cheras.

Difahamkan gerai nasi lemak yang dibuka setiap pagi itu terletak berhadapan dengan stesen minyak Petronas di Taman Segar, Kuala Lumpur.

IKLAN

Namun disebalik usaha Ady dalam menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan ini, ramai juga meluahkan rasa bimbang dan tidak bersetuju dengan tindakan Adi ini yang dianggap seperti memperlekehkan agama bagi mendapat perhatian dari netizen menerusi laman-laman media sosial.

Tetapi jika di lihat dari sudut yang berbeza, tindakan Ady ini harus dipuji kerana usahanya untuk mencari pendapatan yang Halal. Adakah orang luar di sana mahukan anak muda melakukan perniagaan secara haram, mengedar dadah ataupun terlibat dengan pemerdagangan wanita? Tepuk dada tanya selera.

Mengapa harus mempertikaikan individu yang mahu memulakan perniagaan? Jika nama ‘Nasi Lemak Gay’ yang diberikan agak sensitif di kalangan Rakyat Malaysia, bagaimana pula dengan nama kedai anak kepada Normah Damanhuri, pelakon Ahya Rosli yang membuka satu perniagaan kedai shisha dan meletakkan nama kedai tersebut sebagai ‘Kelentit Rindu’.

Anggap sahaja ini sebagai strategi pemasaran bagi mempromosikan sesebuah jenama atau produk. Kita harus menyokong sesuatu perkara yang baik bukannya menghentam sehingga jatuh tersungkur.