Sejak kebelakangan ini filem seram sering mendapat tempat di hati penonton Malaysia. Sama ada filem seram tempatan sendiri mahupun yang luar negara. 

Menerusi keunikan jalan cerita, persembahan para pelakon, pengaruh serta impaknya kepada masyarakat. Sebagai contoh, di Filipina, notis amaran dikeluarkan oleh pihak pawagam yang menyarankan agar orang tidak menonton filem The Conjuring tanpa teman menjadi viral di media sosial.

Bahkan, tahun 2017 menyaksikan kemunculan beberapa filem seram yang bakal menghantui hari anda. Ini antara yang wajib tonton.

IKLAN

1. Annabelle: Creation, 10 Ogos 2017

Ia mengisahkan tentang seorang pembuat patung dan isterinya. Selepas beberapa tahun kejadian maut anak perempuan mereka, mereka mengambil keputusan untuk membenarkan seorang biara dan beberapa anak yatim tinggal di kediaman mereka. Tidak lama kemudian, mereka menjadi sasaran patung yang dirasuk, Annabelle.

2. It, 7 September 2017

Apabila kanak-kanak penduduk tempatan mula hilang seorang demi seorang di pekan Derry in Maine, tujuh kanak-kanak yang dikenali sebagai The Losers Club bekerjasama untuk menyelesaikan masalah itu. Mereka mendapati diri mereka perlu menentang badut jahat bernama Pennywise, yang mempunyai sejarah membunuh sejak berabad dahulu. Selepas 27 tahun penemuan terakhir mereka dengan Pennywise, kanak-kanak mula hilang semula dan kumpulan ini kembali bergabung untuk menghentikan perkara buruk itu sekali lagi.

3. Hospital, 13 April 2017

Gadis kampung bernama Amira telah berhijrah ke bandar untuk mencari kerja. Dia kemudian memulakan kerja sebagai jururawat di sebuah hospital. Ketika dia bekerja, dia mula dihantui oleh bisikan daripada seorang wanita misteri. Dia mula mencari jawapan dan menemui yang seorang wanita memerlukan bantuannya.

4. Insidious: Chapter 4, 19 Oktober 2017

Mengambil tempat selepas “Chapter 3”, filem ini kembali ke permulaan parapsikologis Elise Rainer, ketika pengembaraannya untuk mencari seseorang yang memburu dirinya baru bermula.

IKLAN

5. Selfie From Hell, 14 September 2017

Diangkat dari filem pendek yang tular dengan judul sama, ia mengisahkan tentang seorang wanita yang sedang mengambil swafoto untuk teman lelakinya. Namun dia kemudian menyedari objek gelap di belakangnya dalam setiap gambar yang diambilnya.

Amaran: Jangan tonton seorang diri okay!