Aktor popular dan ahli perniagaan Boy Iman yang pernah mencetuskan kontroversi selepas dianugerahkan Darjah Jaksa Naning Melaka (D.J.N.M), dari Kerajaan Naning, yang membawa gelaran Datuk.

Meskipun gelaran itu menjadi pertikaian oleh segelintir pihak, namun Boy tetap bersyukur kerana dia terpilih menerima gelaran itu bersama dua rakan artis lain.

https://www.instagram.com/p/BQdWOkYDWIP/?tagged=datoboyiman

IKLAN

Pada tahun 2016 yang lalu, netizen digemparkan lagi dengan berita beliau menerima PhD sekali gus membawa gelaran Dato’ Dr Boy Iman menerusi gambar konvokesyen miliknya di laman sosial.

Walau bagaimanapun, rata-rata netizen mula mengecam Boy Iman apabila gambar konvokesyen itu tidak ubah seperti majlis ‘cabutan bertuah’ dengan adanya belon yang digantung.

Namun gelaran yang diterima oleh Boy Iman masih diragui oleh netizen sehingga kini dan dia telah menjawab persoalan ini melalui petikan wawancara dari Media Hiburan.

“Datuk saya sah dan saya dapat dari Pahang. Manakala status Doktor saya pula sudah dimasukkan ke dalam kad pengenalan saya.

Boy Iman turut menegaskan bahawa status Doktor dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara.

“Kad pengenalan berstatus Doktor ini pun dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara, bukan suka-suka boleh letak macam itu,”

https://www.instagram.com/p/BS9Q5LpFnFT/?taken-by=dbi_datodrboyiman

Netizen tidak akan berhenti mencari kesilapan walau apa kebaikan yang kita terus lakukan. Apa-apa pun, semoga Boy Iman akan terus berjaya dalam apa jua bidang yang diceburinya.

Sumber