Tahu Kenapa Watak Dalam Filem Animasi Selalu Berwarna Kuning?

Mesti Baca

Filem animasi sememangnya menjadi kegemaran bagi siapapun oleh semua lapisan masyarakat tak kira usia. Bukan hanya diminati oleh anak-anak kecil, kini filem animasi juga boleh mencuri hati orang dewasa. Namun pernah tak anda terfikir mengapa kebanyakkanwatak dalam filem animasi berwarna kuning?

Minions dalam “Despicable Me”

Antara watak penting dalam sesebuah filem animasi yang menggunakan warna kuning seperti SpongeBob dan Minions dalam “Despicable Me”. Watak yang mencuit hati pasti akan menyaksikan tubuh yang berwarna kuning. Bukan itu sahaja, namun masih ada lagu yang berwarna kuning seperti Winnie-the-Pooh, The Simpsons, Tweety dan masih banyak lagi.

Winnie-the-Pooh

Manakala latar belakang filem animasi lebih banyak menggunakan warna biru untuk awan atau lautan. Untuk itulah warna kuning sengaja dipilih kerana terlihat sangat cerah dan sesuai jika dipadankan dengan warna biru yang kelam.

The SpongeBob

Menurut ahli psikologi, gabungan warna biru dan kuning menghasulkan visual yang menimbulkan rasa tenang dan sedap mata memandang. Warna kuning yang terang juga lebih mudah buatkan penonton lebih fokus, sehingga dapat mengalihkan perhatian mereka dari hal-hal kecil yang mengganggu.

The Simpsons

Sementara untuk warna lain seperti ungu, hijau atau jingga nampak lebih malap dan filem tidak ceria. Itulah adalah alasan tepat mengapa warna kuning lebih sesuai.

 

Terkini

Justin Bieber Dedah Kesukaran Ketika Awal Perkahwinan Bersama Hailey Baldwin

Justin Bieber membuat pendedahan betapa sukarnya ketika tahun pertama perkahwinannya bersama isteri, Hailey Baldwin. Tahun Yang Sangat Sukar Melalui temubualnya bersama...

Artikel Berkaitan