Pakai Tudung Tidak Jadi Penghalang Peminat Anime Peraga ‘Cosplay’

Mesti Baca

Nur Sajat Dedah Anggota Badan Jadi Bengkak, Tidak Dapat Hadir Ke Mahkamah

Selasa lalu, media tempatan melaporkan usahawan selebriti sensasi, Nur Sajat Kamaru zaman dikenakan waran tangkap oleh Mahkamah Tinggi Syariah...

‘Terima Kasih Banyaklah!’- Zarina Zainuddin Kesal Bekalan Air Di Rumah Kena Potong

Pelakon Zarina Zainuddin hari ini meluahkan rasa kecewanya terhadap tindakan Pengurusan Air Selangor. Menurut hantaran terbarunya di akaun instagram...

Ikuti Jejak Kylie & Kim, Kris Jenner Bakal Mempunyai Jenama Kecantikan Sendiri

Kris Jenner bakal menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Beliau dikatakan mengikuti jejak langkah anak perempuannya yang turut mempunyai empayar...

Wanita Muslim berpakaian seperti Adiwira telah mengambil bahagian dalam acara ‘cosplay’ hijab di Malaysia pada hujung minggu yang lepas. Kira-kira 20 orang gadis mempamerkan kostum kegemaran mereka untuk watak animasi tertentu dengan dandanan dan mengenakan hijab.

Nur Azlina, seorang penuntut universiti berusia 21 tahun hadir dengan pakaian bertemakan Filem Power Ranger. Katanya berhijab tidak menghalang untuk beraksi dalam mempamerkan cosplay yang menarik.

Kredit Foto: AFP

“Sesetengah orang kadang-kadang terkejut apabila mereka melihatsaya bertudung namun ia tidak mengganggu saya. Kawan-kawan dan keluarga saya tetap memberi sokongan dan saya juga mendapat undangan ke majlis hari jadi hadir dengan pakaian saya, “katanya.

“Saya suka cosplay dan saya dapat berjumpa dengan kawan-kawan baru di sini juga dalam teman-teman cosplay dari seluruh dunia.”

“Cosplay”, singkatan untuk “costume role-play” atau peragaan busana, merupakan suatu aktiviti sosial yang bermula dari negara Jepun menjadi popular di Malaysia sejak 2 dekad lalu.

Kredit Foto: Hindustan Times

Namun bagi penggemar yang memakai hijab, i tidak menjadi penghalang untuk beraksi memperagakan kostum kegemeran mereka di khalayak umum.

Kredit Foto: LaLaLay – Australia

Sumber

Terkini

“Bukan Anda Buat Kerja Tuhan”- Alicia Amin Pertahankan LGBTQ

Rata-rata masayarakat di Malaysia sudah mengetahui bahawa LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Questioning) tidak dibenarkan di Malaysia malah telah...

Artikel Berkaitan