Wanita Muslim berpakaian seperti Adiwira telah mengambil bahagian dalam acara ‘cosplay’ hijab di Malaysia pada hujung minggu yang lepas. Kira-kira 20 orang gadis mempamerkan kostum kegemaran mereka untuk watak animasi tertentu dengan dandanan dan mengenakan hijab.

Nur Azlina, seorang penuntut universiti berusia 21 tahun hadir dengan pakaian bertemakan Filem Power Ranger. Katanya berhijab tidak menghalang untuk beraksi dalam mempamerkan cosplay yang menarik.

Kredit Foto: AFP

“Sesetengah orang kadang-kadang terkejut apabila mereka melihatsaya bertudung namun ia tidak mengganggu saya. Kawan-kawan dan keluarga saya tetap memberi sokongan dan saya juga mendapat undangan ke majlis hari jadi hadir dengan pakaian saya, “katanya.

“Saya suka cosplay dan saya dapat berjumpa dengan kawan-kawan baru di sini juga dalam teman-teman cosplay dari seluruh dunia.”

“Cosplay”, singkatan untuk “costume role-play” atau peragaan busana, merupakan suatu aktiviti sosial yang bermula dari negara Jepun menjadi popular di Malaysia sejak 2 dekad lalu.

Kredit Foto: Hindustan Times

Namun bagi penggemar yang memakai hijab, i tidak menjadi penghalang untuk beraksi memperagakan kostum kegemeran mereka di khalayak umum.

IKLAN
Kredit Foto: LaLaLay – Australia

Sumber

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry