Berakhir sudah saat-saat yang dinantikan keputusan Juara Mentor Milenia yang berlangsung di Studio Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral. Agak mengejutkan apabila Elica, 17, protege kepada Akim, muncul sebagai juara. Tempat kedua diraih oleh Usop, 20, sementara itu, berada di tempat ketiga pula ialah Along.

Syeera atau nama sebenarnya Syeera Nur Syaheera Abd. Aziz, 19, Selangor sekadar berpuas hati di tempat keempat dan membawa pulang wang tunai berjumlah RM10,000 dan trofi.

https://www.youtube.com/watch?v=_2Wrb-R5Gcw

IKLAN

Syeera, protege kepada Black menyanyikan lagu Sekadar Di Pinggiran dan duet bersama Misha Omar menerusi lagu Di Pintu Syurga.

Keputusan persembahan protege terletak kepada juri profesional sebanyak 50 peratus, laman web 30 peratus dan 20 peratus daripada juri awam.

Namun selepas keputusan ini, ramai netizen yang menyalahkan Black yang terlebih ‘Over’ sepanjang melatih protege ini. Black yang cuba memberikan kelainan pada persembahan Syeera sebenarnya membuka mata juri lihat kelemahannya. Strategi ini sedikit sebanyak memberi impak kepada permarkahan juri dan punca Syeera kecundang.

Ada yang menganggap sikap Black yang mula berlagak selepas terima pujian dari juri sehinggakan dia makin angkuh dan sering memberi tekanan kepada Syeera untuk membuat persembahan di luar kemampuannya.

Sebelum ini Black pernah mencetuskan kontroversi di mana Video naik angin terhadap protegenya dengan membaling buku ke lantai. Black juga mencuri perhatian penonton dengan tingkah lakunya agak ‘over’ berbanding dengan mentor-mentor yang lain.

Program yang diacarakan oleh Marsha dan Issey itu turut menampilkan Datuk Hattan selaku juri tetap dan Fauziah Ahmad Daud sebagai juri jemputan.