Tak salah jika seseoran penyanyi memberi nafas baru pada lagu yang sudah popular. Usaha kumpulan band popular di Indonesia, Nidji menyanyikan semula lagu Hancur Aku karya ciptaan Estranged itu harus dipuji.

Walaupun sedikit perubahan telah dilakukan pada lirik asal lagu tersebut, namun ia tidak langsung tidak menjejaskan pengertian dan mesej dalam lirik. Menurut laporan dari Mstar, kekeliruan ini telah dijelaskan oleh vokalis band iaitu Giring berkata, lirik asal “Apa Khabar Teman” sengaja ditukar kepada “Apa Khabar Mantan” sesuai dengan pasaran negara asal mereka.

IKLAN

“Tujuan kita bukan untuk buat perbandingan atau bersaing namun perkataan mantan yang membawa maksud bekas kekasih dalam konteks lagu ini lebih relevan dengan pendengar di Indonesia.

“Jadi ia sengaja ditukar ikut kesesuaian kerana kami intepretasikan ia sebagai lagu putus cinta yang cukup mendayu-dayu,”

Walaubagaimanapun, lagu ‘Hancur Aku’ versi Nidji dapat pujian dari netizen sehingga ada yang berulang-ulang mendengarnya kerana susunan muziknya begitu indah.

Lagu ‘Hancur Aku’ ciptaan Estranged merupakan salah satu daripada 12 buah lagu yang dimuatkan dalam album tersebut. Jika Estranged menampilkan Fazura dalam lagu berkenaan, Nidji memilih bakat baharu Indonesia bernama Dea sebagai rakan kolaborasi.

Setelah lima tahun tidak mengeluarkan album, akhirnya Nidji muncul dengan album barunya. Album tersebut diberi judul ‘Love Fake & Friendship’.

Di album ini, Nidji berkolaborasi dengan pemuzik handal yang mereka kagumi. Guruh Soekarno Putra yang berkolaborasi dalam menciptakan sebuah lagu berjudul ‘Energi Cinta’.