Tahukah anda golongan orang kurang upaya (OKU) sebenarnya mempunyai cabaran paling besar dalam mendapat peluang pekerjaan. Faktor yang menghalang OKU di Malaysia mendapatkan pekerjaan termasuklah sikap negatif dan diskriminasi ekoran kurangnya kesedaran mengenai keupayaan golongan tersebut. Sangat jelas terbukti apabila masyarakat mempertikaikan peranan golongan OKU dalam sesebuah persembahan.

Ini terjadi selepas penonton yang mengkritik persembahan Hijjaz dalam Gema Gegar Vaganza (GGV) yang mendakwa mereka hanya cuba meriah simpati penonton melalui persembahan mereka minggu lalu.

IKLAN

Mereka mengkritik persembahan Hijjaz bersama penyanyi Lan Kristal yang menampilkan seorang lelaki OKU menerusi lagu Rendang Tak Berbuah. Tidak tahu mana silapnya jika persembahan itu mempunya unsur negatif. Kadang-kadang persepsi masyarakat kita zaman sekarang makin tak masuk akal.

Ramai sudah tahu, Hijjaz akan menjanjikan persembahan yang mampu menyentuh hati. Sungguh mendalam mesej-mesej yang disampaikan oleh Hijjaz di dalam lagu yang dinyanyikan. Jika lagu itu bersesuaian dengan watak OKU, makan ia tiada silapnya.

Penulis bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh salah seorang anggota kumpulan Hijjaz, Munif berkenaan dengan isu mempergunakan OKU,

Kami pergunakan OKU??? Kalau mcm tu astro pun guna OKU, bukan ke sahabat kita azmi pun oku?, ni tak ada kena mengena dgn oku, salman tu sahabat kami dari zaman nada murni, dia pun bangga memberi subangan diggv..

Adakah oku tak layak membuat persembahan?, nak suruh diorg mengemis je ke?.. mereka pun manusia mcm kita yg ada hati nurani, teringin nak buat mcm org lain buat…

Melakukan persembahan di pentas juga merupakan sumber rezeki pada sesiapa, tak mungkin penglibatan golongan OKU dalam melakukan persembahan dibayar secara percuma. Mereka juga perlu mencari pendapatan yang halal dan peluang sebegini dapat membantu kehidupan mereka.

Susah juga kita mahu lihat semua penonton berpuas hati dengan apa yang ditonton. Ada sahaja yang tak kena, apa salahnya kita lebih berfikiran positif dan ambil perkara yang baik untuk dijadikan teladan.  Sekurang-kurangnya kumpulan Hijjaz tidak mengambil watak orang normal untuk melakonkan watak OKU.

Walau apa jua kritikan yang hadir anggap itu adalah kata-kata pemangkin semangat buat Hijjaz untuk terus melakukan persembahan yang lebih baik di minggu-minggu akan datang.

IKLAN