Kecoh di media sosial apbila tersebarnya gambar Kad Pengenalan Soffi Jikan atau nama sebenarnya Mohamad Shoffi Jikan bersama daun kecil dipercayai ganja. Rata-rata netizen meninggalkan pelbagai reaksi dan spekulasi yang mengatakan cebisan daun atau sayur adalah ganja. Namun ada yang menafikan bahawa itu hanyalah cebisan sayur dan tidak ada kena-mengena dengan bahan terlarang itu.

Susulan dari berita ini, Soffi menafikan dirinya terlibat dengan pengambilan ganja selepas gambar itu tersebar. Soffi berkata, dia mengetahui perkara itu selepas rakannya menghantar gambar kad pengenalan dan lesen memandunya bersama daun kecil dipercayai ganja yang tular di media sosial.

IKLAN

Gambar itu menggambarkan seolah-olah saya ditahan polis kerana terbabit dengan penggunaan ganja padahal saya menjalani rutin harian seperti biasa.

“Jumaat lalu, saya kehilangan dompet yang mengandungi dokumen pengenalan diri termasuk kad pengenalan dan lesen memandu di Kuala Perlis.

“Saya percaya individu yang menemui dompet berkenaan menyalahgunakan dokumen berkenaan dan menyebar berita palsu itu,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Dia turut memohon pihak yang menemui dokumen berkenaan agar menyerahkannya semula kepada pihak berkuasa. Jangan kerana secubit sayur, reputasi Soffi terjejas teruk dengan tuduhan yang melulu dari netizen.