Bagi anda yang lahir pada tahun 1970 – 1990 pasti merindui ingin mendengar muzik pop 80-an berunsurkan gendangan drum dan alunan saksofon.

Kini hampir 10 tahun, muzik pop 80-an kian hilang diganti dengan muzik yang berunsur pop alternatif atau lebih kepada muzik techno. Penulis juga kurang fasih mengenai muzik, namun jujur kebanyakan lagu Inggeris kini lebih merapu dengan adegan muzik video umpama ingin menayang badan. Tidak seperti lagu-lagu Michael Bolton, MLTR atau Stevie Wonder yang mempunyai struktur lirik mendalam dan susunan muzik yang tidak keterlaluan. 

Senang cerita, muzik dahulu ada jiwa! 

IKLAN

Tapi pernah tak anda terfikir lagu baru boleh diubah menjadi lagu zaman pop yeh yeh? Dengan teknologi yang pelbagai pasti tidak menjadi mustahil. 

Dari sebuah laman Youtube milik TRONICBOX, mereka banyak mengubah lagu-lagu trend kini mempunyai unsur muzik 80-an. Mungkin pada mulanya agak janggal bila didengar, tapi lama-kelamaan anda akan rasa feel 80’s…

Baby – Justin Bieber

Bukan lagu sahaja yang diubah, cover muzik video pun diberi aura 80-an. Memang kecut perut bila tengok gambar penyanyi terkini diberi rupa seperti penyanyi zaman dulu-dulu. Sebenarnya banyak lagi lagu yang menjadi sasaran TRONICBOX seperti lagu Fireworks – Katy Perry, Into You – Ariana Grande dan banyak lagi! Kalau nak dengar lagu yang lain kena buka Youtube TRONICBOX

Menarik lagi, lagu Rihanna ft Calvin Harris – This Is What You Came For juga diberi unsur muzik 80-an dari Youtube milik Saint Laurent .