Sebagai manusia, jangan mudah untuk menghukum orang lain kerana boleh jadi kenyataan yang ada tidaklah seburuk yang dituduhkan.

Seperti perjalanan hidup yang dialami bos kumpulan gangster ganas yang masyhur di wilayah Adelaide, South Ausrtalia ini.

Namanya Vince Focarelli. Dulu dia banyak terlibat dalam tindak kriminal di negara itu di bawah gangster Comanchero. Sebagai ketua sebuah kumpulan jenayah yang kerap membuat kekacauan, Vince Focarelli tentu punya banyak musuh. Namun hari ini tidaklah seburuk yang disangka.

IKLAN

Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, hari ini menerima kunjungan Vince di pejabatnya.

Berkongsi di laman Facebooknya, Zulkifli berkata, banyak perkongsian yang beliau dapat dalam pertemuan itu.

“Ahlan wa sahlan (selamat datang) kami ucapkan kepada Abdul Salam, 42, (Vince Focarelli), bekas gangster di Australia yang menziarahi kami di Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

“Mendengar bagaimana beliau menerima hidayah untuk memeluk Islam, cukup menginsafkan kami mengenangkan kebesaran ALLAH SWT,” katanya di Facebooknya.

Mengulas lanjut, Zulkifli berkata “benarlah bahawa hidayah itu milik ALLAH SWT semata-mata,”.

Vince sekarang telah bertoubat dan memeluk Islam. Penampilannya berubah secara drastik. Difahamkan dulu terkenal sangar dan kasar, sekarang begitu penyayang baik kepada keluarga mahupun orang sekitarnya.

Sumber