Puasa adalah salah satu media untuk melatih dan membiasakan sabar. Jika puasa dilakukan dengan benar sesuai dengan tuntunan agama, maka ia akan melahirkan manusia- manusia yang sabar. Maka orang- orang yang telah terbiasa dengan berpuasa, akan menampakkan kesabaran dalam sikap, gerak dan langkah kehidupannya sehari- hari.

Ini buktinya jika tidak boleh menahan sabar. Sejak pagi tadi, video yang dimuat naik di Facebook ini jadi tular di mana menunjukkan seorang wanita yang bertindak ganas di kawasan tempat letak kereta. Pergaduhan yang bermula selepas berebut tempat letak kereta ini boleh dianggap sebagai aksi paling dramatik di bulan Ramadan ini. Bukan setakat dramatik, aksi ini nampaknya begitu mendebarkan apabila wanita ini bertindak berani dengan mengeluarkan isyarat lucah sambil menunjukkan jari tengah kepada pemandu kereta terbabit.

IKLAN

Plot pergaduhan ini jelas lebih tragis apabila kasut yang dipakainya pun dibaling ke arah cermin depan kereta di mana bermulalah klimaks yang tidak boleh dilupakan oleh penonton. Jika melihat pada latar belakang video tersebut, mungkin kejadian berlaku di sebuah tapak pasar Ramadan.

Walaupun di bulan yang mulia ini, umat Islam disarankan untuk lebih banyak bersabar dengan dugaan yang menimpa, namun tidak pada wanita ini. Mungkin ujian Ramadan pada tahun ini lebih kuat berbanding dengan tahun sebelumnya. Semoga wanita ini dan sekeluarga lebih banyak beristigfar dengan segala ujian yang mendatang.

Sumber