Seperti yang kita ketahui, kebanyakan artis di luar negara apatah lagi di Hollywood bukan beragama Islam. Oleh sebab bukan seorang Muslim, jadi tidak ada kewajiban bagi mereka untuk menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadhan.

Walaupun begitu, ada beberapa selebriti dunia yang dikhabarkan memeluk Islam. Status mereka sebagai seorang Muslim ada yang masih tertanya-tanya kebenarannya, tapi ada juga yang sudah disahkan kebenarannya. Jika mereka benar-benar memeluk Islam, jadi pasti mereka sudah mejalankan rutin ibadah puasa setiap bulan Ramadhan.

Siapa saja mereka ya? Berikut senarai selebriti dunia yang menjalankan ibadah di bulan Ramadan bagi tahun ini.

IKLAN

Mike Tyson

Bekas juara peninju juara ini sudah disahkan tentang statusnya sebagai seorang Muslim. Ketika berada di dalam penjara pada tahun 1992 hingga 1995, di sana Mike secara perlahan-lahan mulai mengenal Islam, hingga dia memutuskan untuk menjadi seorang mualaf. Sebagai seorang Muslim, sudah pasti Mike akan menjalankan ibadah puasa.

Janet Jackson

Adik kepada Michael Jackson ini dikhabarkan sudah memeluk Islam sejak tahun 2013 lalu. Dia memutuskan jadi mualaf setelah menikah dengan seorang hartawan Arab bernama Wissam Al Mana. Semestinya dia antara selebriti Hollywood yang berpuasa pada bulan Ramadan.

Jermaine Jackson

Jermaine Jackson sings “Smile”.

Abang kepada Janet Jackson ini juga merupakan seorang mualaf. Namun ia lebih awal memeluk agama Islam dari adiknya. Dia memutuskan masuk Islam sejak tahun 1989 setelah melakukan pengembaraan ke Timur Tengah.

“Setelah saya masuk Islam, saya seperti dilahirkan kembali,” katanya.

Han Ga In

Bukan hanya dari kalangan artis Hollywood, artis Korea pun ada yang dikhabarkan memeluk Islam. Salah satunya artis Kpop cantik yang satu ini, Han Ga In. Wanita berusia 35 tahun itu khabarnya sudah memeluk Islam sejak beberapa tahun lalu. Namun sampai sekarang tidak ada pengesahan mengenai statusnya itu sebagai mualaf.

Ice Cube

Nama dan wajah aktor Hollywood ini pasti sudah terkenal di seluruh dunia. Sebelum kerjaya di dunia perfileman Hollywood melonjak, Ice Cube pernah membuat kenyataan yang menghebohkan bahwa dirinya adalah seorang Muslim sejati.

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan tengah membuat kejutan mengenai isu agama. Lindsay Lohan menunjukkan minatnya mendalami agama Islam, termasuk belajar membaca Alquran.

IKLAN

Lindsay Lohan pernah menulis “Happy Ramadan” di salah satu gambar yang dimuat naik dalam Instagram. Ada netizen yang mengatakan Lindsay Lohan sjuga ikut menjalankan ibadah puasa. Lindsay Lohan dalam sebuah wawancara dalam talkshow di Arab Saudi, sempat menyebutkan dirinya pernah berpuasa pada Ramadan 2016 tahun lalu.