Agak lama juga kita tidak mendengar perkembangan terbaru Kumpulan Rock lagenda ini. Kumpulan XPDC mula mencipta nama dengan lagu mengeja “C.I.N.T.A” ciptaan Z.N. Kevin dan lagu tersebut pernah ke final Juara Lagu 1990 dengan persembahan mantap XPDC.

Baru-baru ini khabarnya mereka akan ke negara-negara Eropah bagi menjayakan program Kembara XPDC ke Bumi Eropah pada bulan oktober ini.

Menurut laporan dari Harian Metro, XPDC yang dianggotai Ali (penyanyi), Izo (gitar), Eddie (bass) dan Lola (dram) akan ke London, Manchester, Liverpool, Dublin, Paris dan Amsterdam bagi mengadakan persembahan termasuk berdakwah.

IKLAN

Mubarak Hatta, selaku ketua projek Kembara XPDC ke Bumi Eropah berkata, tujuan utama mereka ke Eropah adalah untuk mendekati masyarakat Islam terutamanya warga Malaysia yang menetap di sana.

“Dengan itu, kita dapat melihat cara hidup mereka di sana, bagaimana mereka beribadah, mendapatkan makanan halal dan sebagainya.

“Selain mendekati masyarakat Islam di Eropah, XPDC juga akan menghiburkan peminat mereka di negara-negara yang dilawati menerusi acara persembahan.

Selain itu program kembara ini akan divisualkan dalam bentuk travelog sebanyak 13 episod, dan akan disiarkan di salah satu stesen TV tanah air. Kepada peminat tegar XPDC, mesti merindui kemunculan terbaru mereka. Semoga perjalanan mereka di sana lancar dan selamat pulang ke tanahair.