Siapa yang tidak kenal dengan Pereka fesyen terkenal tanah air ini yang sentiasa menghasilkan rekaan bajunya yang cukup hebat. Baru-baru ini Jovian Mandagie telah memuat naik gambar di Instagram mengenai rekaan bajunya yang diciplak.

Beberapa orang netizen juga membangkitkan bahawa Asyallie meniru rekaan Jovian Mandagie. Mengenai isu jenama #LisaSurihaniForJovian 2014, Jovian Mangadie turut memuat naik gambar Asyallie menciplak rekaan di instagram miliknya.

IKLAN

Jujurnya, saya tak terkejut apabila rekaan Jovian ditiru apatah lagi pakaian tiruan telah berada di pasaran 4 tahun yang lalu. Bagi kami agak malu bagi mereka yang memilih untuk memakai baju tiruan daripada yang asal,  tetapi pada individu yang mengeluarkannya dan mengambil kesempatan mengaut keuntungan mereka sendiri sangat tidak beretika & kejam!

Nasihat saya kepada rakan-rakan pereka dan pemilik perniagaan di luar sana, terdapat beribu-ribu inspirasi untuk anda ambil, dan anda mempunyai kebebasan untuk merujuk kepada sesiapa yang diingini , tetapi perlu meletakkan usaha bagi menambah baik rekaan itu sendiri . Jangan ambik kertas tekap and copy bulat-bulat”

Menerusi kapsyen yang ditulis, Jovian berkata dia tidak berniat menjatuhkan perniagaan Asyallie tetapi berharap Asyallie lebih bijak di masa hadapan.

“Jadi semua Jovianistas, terima kasih kerana melaporkan ini kepada saya, tindakan saya hanya ini. Cukuplah, saya tidak mahu menyaman,naik mahkamah, rezeki i banyak lagi di luar sana inshaAllah. Saya tahu anda semua tidak akan membeli jenama tiruan. Love you Jovianista”tambah Jovian yang tidak mahu mengeruhkan keadaan.

Menurut netizen di laman twitter mengatakan Instafamous ini sudah banyak menciplak rekaan orang lain. Sebelum ini Asyallie pernah didakwa menciplak rekaan tudung peta dunia milik Fatheena.

Sumber