Nampaknya ada beberapa perkaran yang tidak berjalan lancar bagi TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT. Sebagai sekuel kelima dari sambungan TRANSFORMERS, filem ini tak disangka mendapat kutipan yang cukup rendah di minggu pembukaannya.

Setelah 5 filem, nampaknya para penggemar sudah mulai bosan dengan cerita dari filem TRANSFORMERS, apalagi ditambah dengan banyaknya filem-filem baru yang juga dikeluarkan pada waktu ini.

IKLAN

Filem ini turut tak mampu menandingi dominasi WONDER WOMAN dan GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2. Difahamkan laporang jumlah pengiraan pembukaan untuk TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT hanya mencatatkan 15 juta dolar saja. Jumla yang terendah dari kesemua siri filem TRANSFORMERS. TRANSFORMERS: AGE OF EXTINCTION sahaja berhasil meraih 41,9 juta dolar dari hari pembukaannya. Bahkan filem pertamanya meraih 27,9 juta dolar di hari pertama ia ditayangkan.

Walaubagaimanapun beberapa pengkritik filem yang telah menonton memberikan review negatif. Kini, harapan filem ini terletak pada pasaran antarabangsa. Jika ia mendapat sambutan meluas di negara-negara lain, maka paling tidak pendapatannya boleh meninggkat dari sebelum ini.

Berikut antara review dari penonton tentang filem ini:

Filem ini seolah-olah  tidak berhenti bergerak. Kamera berputar-putar di setiap babak, setiap perjuangan, setiap perbualan. Tiada apa-apa pun. Semua orang menjerit. Kesan bunyi seperti histeria dan semua orang marah. – Kevin Maher 

Menonton “Transfomers” adalah umpama duduk di dalam kereta sambil menghidupkan semula enjinnya ketika terperangkap dalam lumpur.  – Stephanie Merry

Sumber DetikHot