Sejak kebelakang ini, permainan Fidget Spinners  ini menjadi sangat popular. Bukan setakat di kalangan orang dewasa, tapi anak-anak pun juga turut bermain. Permainan ini boleh didapati dengan berbagai versi. Dari versi yang mahal, sampai yang harganya Rp10 ribuan.

Namun agak mengejutkan apabila seorang pemimpin agama Kristian telah mengeluarkan satu kenyataan bahawa mainan kanak-kanak yang popular itu adalah ciptaan ‘syaitan’ yang merosakkan minda anak-anak muda.

IKLAN

Dia telah mengecam alat permainan itu sebagai amalan syaitan kerana mereka memaksa anak-anak untuk membuat satu simbol syaitan dari pergerakan jari semasa mereka bermain dengan permainan tersebut.

Juan Mariano Avalos berkata, ‘Fidget Spinners’ mempunyai unsur-unsur kejahatan dengan simbol pada tangan ketika anak-anak muda leka bermain dengan permainan tersebut.

Dia memuat naik video yang mencetuskan kontroversi dengan menerangkan teorinya bahawa ‘Fidget Spinners’ datang dari sisi gelap simbol syaitan dan anak-anak harus berhenti dari bermain dengan permainan tersebut. Jom saksikan video ini.

https://www.youtube.com/watch?v=ghMmdzx1mJA

Pemimpin agama dari Paraguay ini memegang salah satu pemintal untuk menunjukkan cara yang berbeza untuk menggunakannya.

Dia menunjukkan bagaimana alat permainan ini boleh menaikkan jari telunjuk sehingga boleh menyerupai “tanda syaitan.”

Kedudukan jari yang lain sama buruknya dengan pendeta Juan, ketika kamu memegang pemintal dengan ibu jari dan telunjukmu, memegang tiga yang lain, dan melakukan

Tetapi  video amaran ini tidak mempunyai kesan pada penggemar alat permainan popular ini dan sebaliknya telah mencetuskan ejekan dari pengguna media sosial.

Sumber Mirror