Liputan media hari ini terhadap seseorang artis mengalami beberapa perubahan seiring dengan peredaran zaman. Artis hari ini bertuah kerana lebih mudah mendapat liputan media berbanding artis terdahulu.

Jika dahulu liputan media hanya diberi berlandaskan kepada pencapaian seseorang artis tetapi kini sebaliknya. Ada artis yang popular kerana gosip bukannya berlandaskan bakat atau pencapaian.

Sejak kebelakangan ini kes wanita wanita ada hubungan dengan lelaki bergelar suami di kalangan selebriti semakin menjadi-jadi. Tahun ini sahaja kita dah dengar dua hingga tiga pasangan selebriti yang mengalami masalah rumah tangga angkara orang ketiga. Namun masih ramai tidak sedar bahawa isu sebegini dapat menaikkan nama sekaligus publisiti yang meluas.

Dengan menggunakan modus operandi yang sama, kes ganggu suami ini biasanya dicetuskan oleh si isteri dengan mengeluarkan pelbagai bukti dan kenyataan kepada media tentang skandal si suami bersama orang ketiga.

Jom lihat beberapa kes yang pernah berlaku sebelum ini di kalangan selebriti yang mendapat publisiti yang meluas.

IKLAN

Rita Rudaini dan Aqasha

Kes Rita Rudaini dan Aqasha ini bermula apabila isteri Aqasha iaitu Baizura telah berang dengan seorang Rita dikatakan telah menjadi punca pergolakan rumah tangga mereka. Sementara itu, akaun Instagram Rita terus dibanjiri dengan komen dari netizen yang mengkritik pelakon itu dan menyifatkan Rita sebagai ‘perosak rumah tangga’.

Nampaknya dari kes sebegini, langsung tidak menjadikan tamparan pada Rita walaupun ramai mengecam dirinya. Aqasha sendiri pun dapat menghadapi gosip ini dengan penuh tenang tanpa ada masalah. Yang serabut otak adalah dikalangan netizen yang sibuk melaga-lagakan pasangan suami isteri ini.

Yang penting kedua-dua selebriti ini terus menjadi sebutan di dalam dunia hiburan, sekaligus menjadi lebih popular dan semakin dikenali. Maka banyaklah drama yang bakal menampilkan lakonan mereka. Suatu perkara yang positif untuk mereka bukan?

Memey Suhaiza & Norman Hakim

Kita imbau kembali kes yang serupa pernah berlaku sebelum ini. Pelakon, Memey atau nama sebenarnya Suhaiza Suhaimi tidak sepopular seperti hari ini. Namanya semakin dikenali selepas mencetuskan kontroversi menjalinkan hubungan dengan Norman Hakim. Ketika itu Norman masih menjadi suami kepada Abby Abadi.

Isu hangat tersebut menyebabkan krisis rumah tangga Norman dan Abby apabila keluar di akhbar-akhbar tempatan. Walaubagaimanapun Abby dan Norman bercerai dan berkahwin dengan Memey. Kehidupan Norman dan Memey bahagia hingga sekarang.

Afifah Nasir & Aliff Aziz

Kini perkara sebegini berlaku sekali lagi dan modus operandi seolah-olah agak sama. Nama Afifah Nasir tidaklah begitu dikenali sebelum ini. Apakah yang menyebabkan namanya menjadi sebutan masa kini? Ya, kontroversi yang mendadak. Kehangatan isu sebegini tidak berpanjangan, cuma populariti mangsa kecaman netizen akan berterusan selagi ia menjadi subjek kepada isu masalah rumah tangga Aliff Aziz dan isterinya.

IKLAN

Terlalu mudah untuk seseorang selebriti untuk mendapatkan publisiti yang meluas tanpa ada pencapaian. Tetapi apakan daya, mentaliti masyarakat yang gemarkan isu hangat kehidupan privasi artis kesayangan mereka.

Seperti kata Ratu Jazz Malaysia, Sheila Majid dalam Sinar Harian, seseorang artis itu harus memastikan dirinya mempunyai bakat dan kualiti yang baik untuk melayakkan nama dan ceritanya ditulis di akhbar dan bukanlah kerana gosip ataupun kontroversi.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry