Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia pada bakat dan usahanya. Seperti usaha dan pencapaian Syamsul Yusof selama ini dalam memperjuangkan dan mengangkat filem tempatan di persada dunia.

Berita Harian melaporkan pengarah muda ini diangkat sebagai Pengarah Terbaik pada Festival Filem Asia Pasifik (FFAP) ke-57 menerusi filem Munafik di Phnom Penh, Kemboja, malam tadi.

Lebih membanggakan, Syamsul juga pernah mencipta sejarah sepanjang penganjuran FFM sebagai sutradara termuda yang memenangi trofi Pengarah Terbaik menerusi Evolusi KL Drift 2 pada usia 26 tahun.

IKLAN

“Nikmat itu dari Allah. Hakikatnya apa yang ada hanyalah pinjaman. Secebis bakat dan ilham dari Tuhan pada kita sekecil-kecil hamba-Nya,” kata pelakon, penyanyi dan sutradara itu menerusi akaun Instagram rasminya.

Syamsul mendapat gelaran sebagai Pengarah Terbaik selepas Allahyarham Yasmin Ahmad mencipta sejarah pada festival sama, 17 tahun lalu. Yasmin diiktiraf sebagai Pengarah Terbaik untuk filem Mualaf yang juga filem terakhirnya pada FFAP edisi ke-54 di Taipei pada Disember 2010.

FFAP dianjurkan oleh Federation of Motion Picture In Asia Pacific (FPA). Sepertimana yang kita tahu, Munafik yang mencipta sejarah dalam industri perfileman tempatan dengan kutipan keseluruhan RM19 juta, turut menjadi Filem Terbaik Nasional di Festival Filem Malaysia (FFM) tahun lalu manakala Syamsul meraih Pengarah Terbaik.

Tahniah diucapkan kepada Shamsul dan semoga beliau sentiasa menghasilkan karya-karya hebat dalam perfileman negara.

Sumber Berita Harian

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

IKLAN