Kemarahan masyarakat Indonesia terhadap insiden bendera merah putih terbalik di SEA Games 2017 di Malaysia masih tak boleh move on. Sejumlah aksi protes telah dilakukan di berbagai kalangan. Seorang netizen dari Solo, misalnya, yang melakukan aksi balas dendam dengan cara biadab seperti ini.

Seorang warga Surakarta mengelilingi kota Solo dengan kereta berwarna hitam. Di bahagian belakang kereta, dia memasang bendera Malaysia terbalik. Aksi protes biadab ini pun dirakam oleh pemilik akaun Instagram, Essa Solo. Video tersebut kini menjadi viral di media sosial.

“Ini adalah bentuk pembalasan, dimana bangsa Indonesia kecewa dengan Malaysia bendera Indonesia terbalik,” kata netizen dalam video tersebut.

“Sekarang giliran orang Solo yang membalikkan bendera Malaysia. Macam pula lah kau, gimana perasaan kau?”

Nampaknya masih ada dikalangan rakyat Indonesia tak boleh move on dengan kes ini walaupun Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin sudah memohon maaf kepada rakan sejawatannya dari Indonesia atas kesilapan yang berlaku berhubung bendera Indonesia dalam sebuah buku panduan Sukan SEA Kuala Lumpur 2017.

Sumber Berita Harian

IKLAN
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry