Nama pelakon dan model ini kini makan trending! Sebelum ini Hangat pernah menyiarkan kisah Alicia atau nama sebenarnya Raja Alicia bt Raja Amin hangat diperkatakan apabila gambar–gambar seksi beliau ketika menjayakan beberapa penggambaran iklan dan produk tersebar.

Satu demi satu kontroversi telah menghimpit dirinya, namun dia seolah-olah tidak ambil peduli dengan kecaman netizen yang tak henti mencari kesalahan gadis cantik ini. ‘Hater’ boleh dianggap sebagai virus melemahkan mental artis sebenarnya.

Terbaru, berikutan tragedi ngeri kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Alicia turut bersedih dan berkongsi perasaannya menerusi Instagram. Alicia memuatnaik sekeping foto hitam putih sekumpulan anak-anak suci yang meninggal dunia akibat kebakaran tersebut. Dengan kapsyen yang menyentuh hati,

My heart goes out to the families who lost their loved ones. ❤️ we need to do better to protect the children. Schools should not be a fire hazard. RIP

Rata-rata netizen memberi reaksi positif dengan ucapannya pada mangsa kebakaran, namun langit tak selalu cerah kerana banyak mula muncul komen-komen yang negatif yang menghentam Alicia kerana ucapan “RIP”.

Ada netizen yang marah dan tak puas hati kerana Alicia memberi ucapan RIP pada mangsa yang merupakan beragama Islam. Ucapan RIP tidak sesuai buat mereka.

IKLAN

Namun jika dilihat pada ucapan Alicia, bukanlah dia sengaja mahu mencetuskan perbalahan diantara netizen mengenai salah atau tidak ucapan RIP ini. Tetapi niatnya yang turut rasa bersedih dan berdoa yang baik-baik buat keluarga mangsa. Alicia juga menegur supaya netizen yang kurang cerdik untuk buka minda dan positif.

Sebelum ini, isu ini pernah menjadi sensasi dan menurut laporan dari Says, Majlis Fatwa Kebangsaan pernah memutuskan bahawa Umat Islam tidak digalak untuk mengucapkan ucapan “Rest in Peace (RIP)” kepada seseorang bukan Islam kerana ianya berunsur keagamaan yang diambil daripada Kristian, kata Majlis Fatwa Kebangsaan.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry