Sebelum ini, pelakon dan usahawan Dato Boy Iman, telah ditahan polis bagi membantu siasatan kes penipuan rumah murah yang melibatkan jumlah sebanyak RM 6.8 juta.

Boy Iman Ditahan Kali Keenam

Menerusi sumber Harian Metro, perintah tahanan reman terhadap Boy Iman telah dikeluarkan oleh Penolong Pendaftar Mahkamah Kangar, Monica Joseph Gaisah bagi membolehkan pihak polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu. Sebelum ini Boy Iman bersama tiga pengarah syarikat Juta Kelulut Global Resources direman di Ampang, Shah Alam, Selangor, Muar, Johor, Sungai Petani dan Kubang Pasu, Kedah.

Terdahulu, Boy Iman telah ditahan di Balai Polis Bukit Indah, Ampang pada 2 Oktober lalu kerana disyaki terbabit dalam penipuan jualan rumah yang tular di media sosial.

201 Laporan Penipuan

Sehingga hari ini, 210 laporan berhubung penipuan skim perumahan DBI Properties telah diterima polis daripada mangsa di seluruh negara dan enam daripada laporan telah dilaporkan di Perlis.

Mangsa sebelum ini telah mendakwa ditipu dua syarikat menawarkan rumah pada harga lebih rendah berbanding harga pasaran iaitu kira-kira RM60,000 untuk sebuah banglo berkeluasan 1,650 kaki persegi.

IKLAN

Sehubungan dengan itu, taraf ‘Datuk’ yang dimilikinya juga telah disiasat sejak pelbagai kisah penipuan telah dilaporkan oleh netizen.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry